A solicitat „apărarea onoarei și reputației profesionale” după articolul ZdG despre vacanța în Seychelles, dar a cerut ulterior amânarea ședinței. Ce l-a oprit pe Victor Sandu să ajungă în fața CSM
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urma să examineze în ședința de joi, 16 ianuarie, solicitarea judecătorului de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Victor Sandu referitor la „informațiile denigratoare publicate în sursele mass-media”. ZdG a scris despre vacanța lui Sandu, în decembrie 2024, în articolul „Viață de judecător: vacanță exotică pe insulele Seychelles, ferită de public și apartament cumpărat la preț preferențial, scos la vânzare de trei ori mai scump”.
Examinarea subiectului a fost însă amânată pentru o altă ședință, având în vedere că magistratul, care s-a vrut membru al CSM, participa atunci la ședința Curții Supreme de Justiție (CSJ) privind contestația sa împotriva deciziei Comisiei Pre-Vetting de nepromovare a evaluării repetate a integrității.
Victor Sandu a expediat în adresa CSM, la 9 decembrie 2024, la trei zile după publicarea articolului pe pagina web a ZdG, o solicitare în care a cerut „apărarea onoarei și reputației profesionale, în legătură cu o publicație apărută într-un ziar”, a relatat membra CSM Maria Frunze.
Magistratul a depus o cerere de amânare a ședinței CSM, motivând că „dorește personal să participe la ședința de judecată, având în vedere importanța deosebită a chestiunii discutate și necesitate de a oferi explicații suplimentare în fața CSM”. „Participarea sa este esențială pentru clarificarea faptelor și pentru a proteja integritatea și reputația sa profesională”, a mai indicat Sandu.
Cu 8 voturi „pro” și 2 voturi „contra”, plenul CSM a admis solicitarea și a amânat examinarea subiectului.
„Aveți tot timpul din lume ca să plecați unde doriți și să faceți ce doriți”
Joi, în timpul ședinței CSM, la CSJ, a avut loc a treia ședință în cauza în care este examinată cererea de contestarea depusă de Victor Sandu împotriva Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor privind anularea deciziei din noiembrie 2024.
Ședința a durat peste 2 ore. La început, președintele completului special, Ion Malanciuc, i-a spus lui Sandu, care întreba avocatul Comisiei despre înregistrările ședinței închise în care a fost audiat în cadrul evaluării, că „nu se discută între părții, se discută prin intermediul instanței, sunteți judecător și trebuie să cunoașteți chestia aceasta”. Ulterior, spre sfârșitul ședinței, Malanciuc i-a spus lui Sandu să „nu facă polemică cu completul de judecată”.
Fiind stabilită următoarea ședință la CSJ, Sandu a declarat că, între 23 ianuarie și 17 februarie, adică pentru aproape o lună, „nu va fi în țară”, fiind în concediu. ZdG a scris anterior că Sandu a lipsit de la muncă, fiind în concediu, în perioada 25 octombrie – 8 noiembrie 2024, ultima săptămână de concediu petrecând-o pe insulele Seychelles.
Totuși, instanța a stabilit data de 13 februarie pentru următoarea ședință.
„Ion Malanciuc: De pe 23 ianuarie până pe 12 februarie, aveți tot timpul din lume ca să plecați unde doriți și să faceți ce doriți.
Victor Sandu: Nu este tot timpul.
Ion Malanciuc: Aceasta a fost un fel de metaforă. Cuiva îi este destul și o zi, cuiva nici trei ani (…)”.
Comisia Pre-Vetting anunță anterior că a finalizat evaluarea reluată în privința judecătorului Victor Sandu, candidat pentru funcția de membru în CSM, din rândul candidaților judecători. Comisia a decis că Victor Sandu nu a promovat evaluarea reluată, întrucât nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică.
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a refuzat, printr-o deciziei din 3 ianuarie, inițierea controlului averii și a intereselor personale în privința judecătorului din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, Victor Sandu, despre a cărui vacanță pe insulele Seychelles ZdG a scris anterior.
Viață de judecător: vacanță exotică pe insulele Seychelles, ferită de public și apartament cumpărat la preț preferențial, scos la vânzare de trei ori mai scump
„Stați în vilele noastre private spațioase în singura stațiune de pe insula Silhouette, care este 93% parc național”. Astfel se prezintă hotelul la care și-au petrecut concediul judecătorul Victor Sandu, tot el președinte al Asociației Judecătorilor din R. Moldova și soția sa, pe insulele Seychelles, una dintre cele mai exotice destinații turistice din lume. Cu o prezență activă pe rețelele de socializare, soția magistratului, fosta jurnalistă Doina Chiorescu, a șters fotografiile publicate acum aproape o lună la câteva minute după ce ZdG l-a întrebat pe Sandu cine a plătit pentru călătorie. Apoi le-a republicat.
A doua zi după ce l-am întrebat despre costurile vacanței, deși nu a fost invitat, judecătorul s-a prezentat la redacție în timpul orelor sale de muncă, declarând că a venit după solicitarea de informații, care îi fusese expediată în seara zilei anterioare și pe care ne-o ceruse pentru a răspunde la întrebări.
După anul în care a achitat cea de-a doua jumătate a sumei pentru un apartament pe care l-a obținut la preț preferențial, magistratul și soția lui s-au bucurat de o vacanță al cărei preț poate ajunge până la 8000-9000 de euro (peste 150 de mii de lei n.r.). Judecătorul susține însă că a achitat pentru sejur doar 71 de mii de lei (3700 de euro, n.r.), sumă care ar putea acoperi doar cazarea, în cel mai bun caz, a constatat ZdG.
În timp ce era pe insula exotică, soția judecătorului a strecurat printre imaginile din vacanță și câteva fotografii cu apartamentul obținut în urma unui program desfășurat „în vederea îmbunătățirii condițiilor de trai ale angajaților sistemului judecătoresc”. Aceasta a anunțat că apartamentul se vinde cu prețul de 96,2 mii de euro – de trei ori mai mare decât cel achitat de familia sa la procurare.