Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   A cerut anularea decizie Comisiei…

A cerut anularea decizie Comisiei Pre-Vetting, privind nepromovarea evaluării repetate, invocând scrisoarea șefei PA privind integritatea Tatianei Răducanu. CSJ a emis o decizie în privința judecătoarei Angela Bostan

Captură de ecran/Youtube

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins luni, 15 iulie, cererea de contestare depusă de judecătoarea Curții de Apel Chișinău Angela Bostan împotriva decizie Comisiei Pre-Vetting privind nepromovarea evaluării repetate a integrității.

Completul de judecată special, instituit în cadrul CSJ pentru examinarea contestațiilor declarate împotriva deciziilor Comisiei, a fost format din judecătorii Oxana Parfeni – președintă, Lilia Roic-Botezatu și Diana Stănilă.

Astfel, CSJ a concluzionat că din argumentele Angelei Bostan „nu se constată existența unor circumstanțe care puteau duce la promovarea evaluării sale în fața Comisiei de evaluare şi care ar justifica reluarea procedurii de evaluare a candidatei, or, aceasta nu a înlăturat toate dubiile serioase formulate de Comisia de evaluare cu privire la respectarea de către candidat a criteriilor de integritate financiară stabilite exhaustiv în art. 8 din Legea nr. 26 din 10 martie 2022, în ceea ce privește sursele mijloacelor băneşti utilizate pentru achiziționarea unui apartament în municipiul Chişinău pe numele mamei sale”.

Judecătoarea de la Curtea de Apel Chișinău a invocat în fața CSJ că membrii Comisie Pre-Vetting nu s-ar bucura de cel mai înalt nivel de integritate etică şi financiară şi de cel mai înalt nivel de independență, făcând referire la fosta membră a Comisie Pre-Vetting Tatiana Răducanu, care ar fi „afiliată politic Partidului Acțiune şi Solidaritate”. În plus, Bostan a adus ca argument scrisoarea expediată de șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin, care ar arăta „suspiciuni de afiliere a Tatianei Răducanu cu grupările oligarhice”.

Curtea Supremă de Justiție nu a reținut ca întemeiate argumentele judecătoarei privind pretinsa lipsă de independență, imparțialitate și/sau obiectivitate a Tatianei Răducanu.

„Reclamanta în mod tacit și-a manifestat acordul cu desemnarea de către Parlamentul Republicii Moldova a Tatianei Răducanu în calitate de membru al Comisiei de evaluare și ca aceasta să participe la evaluarea integrității sale în calitate de candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ca etapă obligatorie a procesului de selectare a candidaților în funcțiile respective (…).

În opinia completului de judecată special circumstanțele descrise în scrisoarea respectivă precum că ar „exista indici că procedura de pre-vetting și vetting a fost compromisă și viciată de grupări criminale asociate cu Veaceslav Platon și Ilan Șor și că posibil au fost afectate drepturile fundamentale a candidaților la un proces echitabil, care în cumul prezintă un risc de a pune în pericol sistemul de justiție în continuare” constituie alegații lipsite de suport probator, fiind doar presupuneri, care nu demonstrează faptul că procedura de evaluare pre-vetting și în special procedura de evaluare a candidatei Angela Bostan, ar fi fost viciată”, a concluzionat CSJ.

Judecătoarea Angela Bostan a fost evaluată repetat după ce, pe 1 august 2023, Curtea Supremă de Justiție a anulat mai multe decizii de evaluare a Comisiei Pre-Vetting și a dispus reevaluarea candidaților.

Magistrata care nu ar fi reușit să demonstreze Comisiei Pre-Vetting sursele de venit ale mamei sale prin care a contribuit la cumpărarea unui apartament

Angela Bostan, care a candidat la funcția de membră în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dar nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, activează în sistemul judecătoresc din februarie 2013. În prezent, este judecătoare la Curtea de Apel Chișinău. 

Sursa foto: Comisia Pre-Vetting

Anterior, în privința acesteia, Comisia de evaluare a constatat două neconformități: sursa mijloacelor financiare pentru procurarea apartamentului din Chișinău al mamei candidatei și dreptul de abitație declarat de judecătoare asupra acestui imobil; încălcarea etică cu referire la  participarea candidatei la Adunarea Generală a Judecătorilor.

Comisia Pre-Vetting a renunțat, în cadrul evaluării reluate, după hotărârea CSJ din august 2023, la dubiul privind rolul asumat de către candidată în cadrul Adunării
Generale a Judecătorilor din 2019.

Astfel, Comisia de evaluare a stabilit că magistrata nu a reușit să demonstreze sursele de venit ale mamei sale prin care aceasta a contribuit la cumpărarea unui apartament de 74 de metri pătrați în orașul Chișinău (la prețul de 973 500 de lei, n.r.). Primul completul de judecată special al CSJ a considerat că în acest sens, „Comisia de evaluare nejustificat a constatat dubii serioase în legătură cu sursa mijloacelor financiare pentru procurarea apartamentului mamei candidatei din Chișinău și dreptul de abitație declarat de candidată asupra acestui imobil”.

„(…) La caz, completul de judecată special observă că Comisia a supus examinării un contract de vânzare-cumpărare, care cert indică asupra faptului că mama candidatei a înstrăinat un apartament aflat în proprietatea sa, situat în orașul Cahul. Respectiva tranzacție a avut loc la data de 01 august 2007, iar în rezultatul acestui transfer de proprietate, mama reclamantei a obținut un venit în mărime de 108 756 de lei (6 500 de euro). Totodată, Comisia de evaluare nu a ținut cont de explicația privind înregistrarea unui venit suplimentar de către mama reclamantei, soldat din activitatea de întreprinzător în bază de patentă, raportat la perioada de timp în care acesta ar fi fost realizat (…)”, și-au argumentat atunci decizia judecătorii care au decis reevaluarea candidatei.

În 2019, Bostan a participat la Adunarea Generală a Judecătorilor, considerată ilegală de către CSM și Guvernul de atunci, prin care se cerea demiterea membrilor CSM. Cu referire la acest aspect, judecătorii CSJ, care au decis reevaluarea candidatei, susțineau: „Comisia de evaluare a apreciat rolul pe care şi l-a asumat candidata la Adunarea Generală şi anume că ea a deschis, în esenţă, Adunarea Generală, în locul preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii şi a dat citire atât deciziei, cât şi rezoluţiei completului său de judecată care a dispus convocarea Adunării Generale”. Astfel, CSJ contrazice Comisia Pre-Vetting și spune că judecătoarea nu a încălcat atunci „principiul integrităţii etice”.

Într-o opinie separată de atunci a judecătorului Ion Malanciuc se menționează că „orice concluzie precum că procedura a fost fundamental viciată prin erori grave de procedură admise de Comisie este vădit nefondată și nu poate fi acceptată ca temei pentru contestare”. Magistratul a propus respingerea cererii de contestație care a fost depusă de Angela Bostan.