33 de consilieri municipali ar fi dat dovadă de „exces de putere” atunci când au votat pentru cele șase PUZ-uri. Detalii de la CNA
33 de consilieri municipali ar fi dat dovadă de „exces de putere” atunci când au votat la mijlocul lunii decembrie 2022 cele șase proiecte urbanistice zonale, conform unor investigații întreprinse de Centrul Național Anticorupție (CNA). informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA.
„Procesele-verbale de constatare a contravenției au fost expediate pentru a fi examinate conform competenței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani”, a declarat Angela Starinschi.
Pe 19 decembrie 2022, CNA susține că s-a autosesizat pe marginea presupuselor abateri comise de către unii consilieri municipali din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) la votarea a șase proiecte urbanistice zonale.
„În acest sens, a fost pornit un proces contravențional în baza art. 313 Cod contravențional în partea excesului de putere. Ulterior, pe data de 28 decembrie 2022, a fost recepționată și sesizarea unui grup de consilieri municipali care au solicitat verificarea legalității votării proiectelor menționate.
În urma investigațiilor întreprinse de CNA, a fost constatată contravenția privind excesul de putere, săvârșită de 33 de consilieri municipali”, a adăugat Angela Starinschi.
Pe 20 decembrie 2022, CMC a votat primele patru din cele șase proiecte urbanistice zonale (PUZ) despre care viceprimarul suspendat, Victor Chironda, a declarat că „prevăd construcția a câteva zeci de blocuri locative cu 15-19 nivele, cu mii de apartamente și zeci de mii de metri pătrați de spațiu comercil” și că toate „terenurile vizate au coduri de restricție” ce țin, fie de dezvoltarea ulterioară a infrastructurii orașului, fie de „interdicția de a construi blocuri de locuit” în zona vizată.
Pentru cele patru PUZ-uri aprobate atunci de CMC au votat 13 consilieri ai Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), 7 consilieri municipali care fac parte din fracțiunea „ACUM Platforma DA”, Valerii Klimenko – de la partidul Șor, Corneliu Pântea – consilier al Partidului Unității Naționale (PUN), Ivan Filimon – Partidul Comuniștilor din R. Moldova, Victor Mîndru – Partidul Democrat (PD), și Aliona Mandatii, Ala Tîșcul, Serghei Afanasenco, Valentin Cebotari și Veaceslav Nedelea, consilieri municipali neafiliați.
Ulterior, pe 21 decembrie 2022, CMC a mai aprobat încă două proiecte urbanistice zonale (PUZ), din cele șase care au stârnit discuții în spațiul public. Dumitru Ivanov, secretarul fracțiunii PAS din CMC, a declarat în timpul acelei ședințe că pentru „prima dată șase PUZ-uri sunt votate într-un timp record” și că „aceste proiecte sunt fără avizul Ministerului după cum prevedea legea și au mai multe abateri de la normativele în vigoare”.
„Fracțiunea PAS din CMC nu va susține aceste proiecte și va sesiza toate organele competente, inclusiv anticorupție”, a spus el.
Fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a declarat anterior că va sesiza Oficiul Cancelariei de Stat Chișinău pentru a verifica legalitatea planurilor urbanistice zonale aprobate de consilierii municipali.