CSJ anulează hotărârile Curții de Apel Chișinău. Trei judecători vor putea fi cercetați în continuare pentru îmbogățire ilicită
Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, fostul judecător al Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, și judecătoarea suspendată de la Judecătoria Chișinău, Tatiana Avasilioaie, vor putea fi cercetați în continuare pentru îmbogățire ilicită. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a casat hotărârile Curții de Apel Chișinău, prin care au fost anterior anulate hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii, prin care au fost eliberate acorduri la efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința acestora.
Deciziile CSJ au fost luate în aceeași zi, la 20 decembrie 2024. Curtea Supremă a respins acțiunile celor trei împotriva Consiliului Superior al Magistraturii și a lăsat în vigoare hotărârile prin care s-a eliberat acordul pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința lui Ion Druță, a lui Alexandru Gheorghieș și a Tatianei Avasilioaie.
La 27 martie 2024, cele trei hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii, prin care au fost eliberate acorduri la efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința celor trei magistrați cercetați penal pentru îmbogățire ilicită – Tatiana Avasiloaie, Alexandru Gheorghieș și Ion Druță, au fost anulate în aceeași zi de magistrații Curții de Apel Chișinău.
Decizia CSM în privința magistratei Tatiana Avasiloaie a fost emisă pe 9 noiembrie 2021, în urma unei sesizări a procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu. El a cerut efectuarea perchezițiilor la domiciliul lui Avasiloaie, după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a stabilit o diferență substanțială de peste un milion de lei între averea și veniturile judecătoarei, manifestată prin deținerea penthouse-ului situat în centrul capitalei. Investigația ANI a fost inițiată după ancheta ZdG publicată în luna februarie 2020.
ZdG a scris în luna februarie 2020 că magistrata putea fi văzută zilnic, în timp ce intra într-un penthouse de peste 150 de metri pătrați, amplasat într-un bloc din centrul capitalei. Deși ZdG a surprins dimineți la rând mașina judecătoarei Avasiloaie parcată în fața acelui bloc, aceasta a negat că ar locui acolo. „Eu intru să verific… să fie în regulă apa, căldura”, spunea judecătoarea. În cadrul anchetei din 2020 ZdG a scris că prețul de piață al unui asemenea imobil depășea suma de 120 de mii de euro. Imobilul nu se regăsea însă în declarațiile de avere și interese depuse de magistrată, acolo unde ea indica o casă în Chișinău construită de părinți, dar și un automobil înregistrat pe numele tatălui său, și el funcționar.
ZdG a constatat anterior despre Alexandru Gheorghieș că dosarul penal pe numele fostului președinte al CA Bălți are la bază tranzacțiile puse la cale de familia Gheorghieș cu familia femeii de serviciu și a șefului serviciului aprovizionare tehnico-materială a CA Bălți. Fostul judecător a obținut în 2020, în urma unui contract de schimb cu aceștia, o casă de locuit, cedând un apartament. Totodată, fiul angajaților CA Bălți deținea un automobil de lux, Mercedes GLE, utilizat, de fapt, de către fostul judecător.
Pe 16 noiembrie 2021, Procuratura Anticorupție (PA) în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au efectuat mai multe percheziții în cadrul cauzei penale în care este vizat ex-președintele Curții de Apel Bălți Alexandru Gheorghieș. Descinderile au fost efectuate la mai multe locații, printre care la biroul de serviciu, domiciliul și la automobilul care se află în folosința magistratului. În urma operațiunilor de descindere, au fost ridicate mijloace bănești în valută străină (precum dolari, euro, hrivna ucraineană, roni) și valută națională, proveniența cărora magistratul nu a putut să o justifice și două cartușe pentru armă de vânătoare cu țeavă lisă, care erau păstrate fără respectarea regulilor de păstrare a armei și munițiilor.
În privința lui Ion Druță, la 24 septembrie 2019 CSM a admis solicitarea procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, pentru ridicarea imunității lui și a dat acordul pentru reținerea, aducerea silită, arestarea și percheziționarea acestuia.
În aceeași zi, PA și CNA au efectuat percheziții în biroul acestuia de la CSJ. Procuratura anunța că a ridicat „mijloace bănești provenite din surse necunoscute, un calculator de birou pentru verificarea informației relevante, precum și acte necesare investigației”. Se întâmpla la o zi după ce fostul procurorul general interimar a deschis un dosar penal în care Ion Druță era acuzat de îmbogățire ilicită. Între timp, cauza penală a fost transmisă în instanța de judecată.