144 de pagini „necenzurate” în dosarul cu 18 ani de închisoare pe numele lui Veaceslav Platon
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pronunțat hotărârea motivată în dosarul cu 18 ani de închisoare pe numele controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Instanța supremă de justiție a respins drept neîntemeiate recursurile lui Veaceslav Platon și ale avocaților săi, precizând că „la examinarea cauzei instanţele au respectat drepturile fundamentale ale inculpatului”, „hotărârile corespund jurisprudenţei CtEDO, „inculpatului i-au fost aduse la cunoştinţă toate probele administrate de partea acuzării, fiindu-i acordat timpul necesar pentru pregătirea apărării sale, inclusiv şi de a acumula probe de natură să dovedească netemeinicia afirmaţiilor acuzării”.
Hotărârea a fost adoptată și motivată de judecătorii Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Anatolie Țurcan.
Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare într-un dosar de escrocherie și spălare de bani. Acesta este învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.
Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 la Kiev, în aceeași zi în care autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare internațională, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credite neperformante în sumă de peste 800 milioane de lei. Pe 29 august 2016 Platon a fost extrădat în R. Moldova. Procurorul pe acest caz a cerut pentru Platon o pedeapsă cumulativă de 23 de ani de închisoare.
În 2017, judecătorii l-au condamnat pe Veaceslav Platon și într-un alt dosar, la 12 ani de închisoare. Potrivit actului de inculpare, pe parcursul anului 2016, Platon, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni a trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor persoane interpuse, ar fi organizat sustragerea mijloacele financiare deţinute pe conturile companiilor prenotate. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, inculpatul ar fi implicat în comiterea faptei infracţionale pe încă două persoane în calitate de autori, care nemijlocit urmau să realizeze planul criminal elaborat în vederea obţinerii bunurilor ce nu li se cuvin. Grupul nu ar fi reușit să-și pună în aplicare schema, fiind reţinuţi. Cele două pedepse urmează să fie comasate.