Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   11 ani de închisoare și…

11 ani de închisoare și aproximativ 4,7 milioane de lei – pedeapsa primită de un administrator care ar fi luat mai multe credite de la BEM. Numele bărbatului anunțat în căutare

Imagine simbol

Administratorul unei companii de construcții a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru comiterea a 3 episoade de escrocherie în proporții deosebit de mari. Conform surselor ZdG, este vorba despre Ivan Tomailî, care este anunțat în căutare.

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a recunoscut vinovat pe Tomailî de comiterea infracțiunii de escrocherie și pentru concurs de infracțiuni l-a condamnat la 11 ani de închisoare, cu executare într-un penitenciar de tip închis. De asemenea, instanța l-a privat de dreptul de a ocupa funcția de administrator pe o perioadă de 5 ani. În privința inculpatului a fost menținută măsura preventivă arestarea preventivă, aplicată prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana din 8 august 2023, până la rămânerea definitivă a sentinței.

În plus, a fost admisă acțiunea civilă înaintată de Banca de Economii (BEM) SA și dispusă încasare din contul inculpatului a sumei de aproximativ 4,7 milioane de lei.

Cauza penală a fost pornită în august 2012 de către Procuratura Anticorupție (PA), potrivit unui comunicat de presă emis de instituție.

„În cadrul urmăririi penale, s-a stabilit că inculpatul în anul 2011, având o poziție de conducere într-o companie a abuzat de funcția sa pentru a convinge mai multe persoane să contracteze credite bancare pe numele lor, promițându-le, în schimb, diverse beneficii, inclusiv apartamente pe numele lor. Persoanele implicate nu aveau posibilitatea să obțină aceste credite în mod corect, însă, sub influența managerului, au semnat documente false.

Pentru a facilita obținerea creditelor, managerul a falsificat documente, inclusiv adeverințe de salariu, care atestau venituri mult mai mari decât cele reale ale persoanelor implicate”, notează PA.

Astfel, acestea au reușit să contracteze credite ipotecare în valoare totală de aproximativ 3,5 milioane de lei.

Banii obținuți din aceste credite, în loc să fie folosiți pentru scopurile pentru care au fost solicitați, au fost redirecționați către conturile personale ale persoanei aflate la conducerea companiei, adică Ivan Tomailî, care ar fi beneficiat astfel de sume „considerabile”.

Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Comunicatul de presă emis de Judecătoria Chișinău

Bărbatul a fost deferit justiției pentru faptul că, fiind gestionarul unei societăți pe acțiuni, precum și fondator, conducător și beneficiar al unei societăți cu răspundere limitată, ar fi urmărit obținerea beneficiilor financiare. Conform primei instanțe, folosindu-se de situația de serviciu și postura sa de gestionar al societății cu răspundere limitată și de raporturile de serviciu cu un paznic care activa neoficial la companie, Tomailî l-ar fi convins pe acesta de necesitatea contractării unui credit bancar în folosul societății cu răspundere limitată. Pentru a-l determina pe paznic că nu va avea pagube financiare și că-i va achita dobânzile și ratele creditului, Tomailî i-ar fi promis înregistrarea pe numele lui a unui apartament într-un bloc în construcție al societății cu răspundere limitată.

La 29 noiembrie 2011, Ivan Tomailî l-ar fi dus pe paznic cu automobilul de serviciu la oficiul BC „Banca de Economii”. Bărbatul care muncea ilegal pentru compania deținută de Tomailî ar fi prezentat adeverința eliberată de conducerea unei societăți cu răspundere limitată, în care se menționează că mărimea totală a salariului acestuia în perioada 1 ianuarie 2011-31 octombrie 2011 a constituit 417 300 de lei. În plus, paznicul ar mai fi prezentat un certificat care în cadrul urmăririi penale s-a stabilit a fi fals.

Acesta ar fi semnat mai multe acte, fără a lua cunoștință cu conținutul acestora, în rezultat contractând un credit ipotecar în valoare de 1 347 504 lei. Conform condițiilor contractului din 29 noiembrie 2011, suma urma să fie transferată pe contul societății cu răspundere limitată, însă de facto, acești bani i-ar fi fost transmiși în numerar lui Ivan Tomailî.

„În aceste circumstanțe, inculpatul, prin acțiunile sale intenționate a dobândit prin escrocherie, cu folosirea situației de serviciu, mijloacele financiare în proporții deosebit de mari în sumă totală de 1 347 504 lei, obținând posibilitatea reală de a se folosi și dispune de suma însușită, la propria dorință”, a menționat Judecătoria Chișinău.

Tot el, prin înțelegere prealabilă cu un alt bărbat, ar săvârșit însușirea în proporții deosibit de mari a bunurilor altei persoane în următoarele circumstanțe: inculpatul, acționând cu scopul însușirii bunurilor BC „Banca de Economii”, prin intermediul persoanei de încredere Y, a racolat pe numitul G, ademenindu-l cu un salariu exorbitant pentru o muncă ușoară și lipsită de responsabilități, l-au convins de necesitatea contractării unui credit bancar, promițând înregistrarea temporară pe numele ultimului a unui apartament din blocul locativ aflat în curs de construcție al unei societăți cu răspundere limitată.

În atare circumstanțe, la 29 noiembrie 2011, G, fiind dus în eroare de Y, la indicațiile inculpatului, în oficiul BC „Banca de Economii”, a prezentat adeverința și certificatul eliberat de conducerea o societate cu răspundere limitată în care se menționa că mărimea totală a salariului acestuia pentru perioada ianuarie-octombrie anului 2011 a constituit suma de 522 000 de lei, care în cadrul urmăririi penale s-a stabilit a fi false, după care a semnat mai multe acte, fără a lua cunoștință cu conținutul acestora, în rezultat, contractând un credit ipotecar în valoare de 1 852 850 de lei, a fost transferată pe contul unei societăți cu răspundere limitată beneficiarul real al acestei entități comerciale fiind familia inculpatului. Urmare a însușirii mijloacelor bănești prin escrocherie, inculpatul a cauzat instituției financiare BC „Banca de Economii” un prejudiciu material în proporții deosebit de mari, în limita creditului nerambursat, adică în valoare de 1 852 850 de lei.

Tot el, continuând activitatea criminală, având intenție a obține beneficii financiare prin înșelăciune și abuz de încredere, dându-și seama de caracterul și urmările prejudiciabile ale acțiunilor sale, prin înțelegere prealabilă cu Y, a săvârșit însușirea în proporții deosebit de mari a bunurilor altei persoane în următoarele circumstanțe:

Inculpatul, acționând cu scopul însușirii bunurilor BC „Banca de Economii”, prin intermediul persoanei de încredere Y, a racolat pe numitul C, ademenindu-l cu un salariu exorbitant pentru o muncă ușoară și lipsită de responsabilități, l-au convins de necesitatea contractării unui credit bancar, promițând înregistrarea temporară pe numele ultimului a unui apartament din blocul locativ aflat în curs de construcție al unei societăți cu răspundere limitată.

În consecință, într-o zi nestabilită a lunii noiembrie anului 2011, C, fiind dus în eroare de Y la indicațiile inculpatului, în oficiul BC „Banca de Economii”, a prezentat adeverința și certificatul eliberat de conducerea unei societăți cu răspundere limitată în care se menționa că mărimea totală a salariului acestuia pentru perioada ianuarie-octombrie anului 2011 a constituit suma de 409 800 de lei, care în cadrul urmăriri penale s-a stabilit a fi false, după care a semnat mai multe acte, fără a lua cunoștință cu conținutul acestora, în rezultat contractând un credit ipotecar în valoare de 1 353 936 de lei, suma care a fost transferată pe contul unei societăți cu răspundere limitată beneficiarul real al acestei societăți comerciale fiind familia inculpatului, însă ca urmare a neexecutării intenționate a condițiilor contractuale de inculpat, în calitate de beneficiar real al creditului, instituția financiară BC „Banca de Economii” a suferit un prejudiciu material în proporții deosebit de mari, în limita creditului nerambursat, adică în valoare de 1 353 936 de lei.

În cauza penală menționată, a fost autorizată finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului, în privința căruia este pornit dosar de căutare.

Cauza penală a fost expediată în instanța de judecată la 10 octombrie 2023, fiind stabilite 24 ședințe de judecată, în cadrul cărora cauza penală a fost examinată în procedură generală, în lipsa inculpatului potrivit art. 321 alin. (2) pct. 4) din Codul de procedură penală.

Prin sentința Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) din 24 decembrie 2024, inculpatul a fost recunoscut vinovat în comiterea infracţiunii prevăzute de articolul 190 alin. (5) din Codul penal (episodul cu X), condamnat şi i s-a stabilit o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 9 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis şi cu privarea de dreptul de a deţine funcţii de administrator pe un termen de 5 ani.

Inculpatul a fost recunoscut vinovat în comiterea infracţiunii prevăzute de articolul 42 alin. (3), 190 alin. (5) din Codul penal (episodul cu G), condamnat şi i s-a stabilit o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 9 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis şi cu privarea de dreptul de a deţine funcţii de administrator pe un termen de 5 ani.

Inculpatul a fost recunoscut vinovat în comiterea infracţiunii prevăzute de articolul 42 alin. (3), 190 alin. (5) din Codul penal (episodul cu C), condamnat şi i s-a stabilit o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 9 (nouă) ani cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis şi cu privarea de dreptul de a deţine funcţii de administrator pe un termen de 5 ani.

În conformitate cu prevederile art. 84 alin. (1) din Codul penal, pentru concurs de infracţiuni, prin cumul parţial al pedepselor aplicate, a fost stabilită o pedeapsă definitivă cu închisoare pe un termen de 11 (unsprezece) ani, cu executare în penitenciar de tip închis şi cu privarea de dreptul de a deţine funcţii de administrator pe un termen de 5 ani.

Acţiunea civilă înaintată de Banca de Economii SA, în proces de lichidare împotriva lui inculpatului privind încasarea cu titlu de prejudiciu material cauzat prin infracţiune a mijloacelor băneşti în sumă de 4 693 601 lei, a fost admisă, fiind încasată de la inculpat în beneficiul părţii civile Banca de Economii SA, în proces de lichidare cu titlu de prejudiciu material cauzat prin infracţiune mijloace băneşti în sumă de 4 693 595 de lei.

Presa a scris, în 2015, că un grup de companii de construcții controlate de omul de afaceri Ivan Tomailî au primit în mod fraudulos circa 30 credite de la BEM, în sumă de peste 500 milioane lei. Totodată companiile respective au semnat contracte de investiții cu persoane fizice, pentru construcția de apartamente.