Zelensky, la întâlnirea cu Sandu, despre posibile atacuri din regiunea transnistreană asupra Ucrainei: „Avem semnale și ele nu sunt plăcute. Ar fi o greșeală fatală, iar noi vom răspunde la atacuri”
„Ucraina și Moldova sunt amenințate de agresiunea rusă, așa că răspunsurile noastre la acestea ar trebui să fie comune”. Asta a delarat președintele ucrainean Volodimir Zelensky la conferința de presă comună pe care a susținut-o cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Kiev. Cei doi președinți au discutat despre opoziția față de invazia rusă a Ucrainei, reglementarea transnistreană, al cărei garant este statul ucrainean, dar și despre problema tranzitului ucrainean prin teritoriul Republicii Moldova și cooperarea energetică dinstre cele două state. Președintele Zelensky a vorbit și despre posibile atacuri din partea regiunii transnistrene a R. Moldova asupra Ucrainei, menționând că autoritățile ucrainene primesc anumite semnale în acest sens și avertizând că în cazul unor atacuri, Ucraina va răspunde eminent la ele și va ataca la rândul ei.
„Noi am discutat astăzi cu președinta Sandu despre acesst subiect, un posibil atac din partea regiunii transnistrene. Este un subiect foarte important pentru noi. În legătură cu riscurile, eu nu aș numi asta atacuri din partea regiunii transnistrene asupra Ucrainei. Însă, dacă vor fi, aceste atacuri vor fi o greșeală fatală. Noi anumite semnale în legătură cu acest subiect primim și ele nu sunt plăcute deloc. Dar acești oameni, care temporar se află pe un teritoriu ocupat al Moldovei, Transnistria, că dacă vor ataca, noi vom răspunde imediat la atac cu un atac. Însă, înainte de toate, noi trebuie să ne preocupăm să nu existe destabilizare în regiune. Noi asta ne dorim, asta arătăm. Noi ducem un Război cu Rusia pe teritoriu nostru. Voi ați văzut că au fost lovituri cu rachete și din direcția Belarusului. Eu m-am adresat oamenilor de acolo, care tot timpul ne-au susținut, ei nu susțin războiul rus asupra Ucrainei. Exista provocări din partea Rusiei, dar noi vom răspunde conștient la toate”, a declarat președintele Zelensky.
De cealaltă parte, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat că nu vede în prezent nicio amenințare iminentă la adresa Ucrainei din partea Transnistriei, unde sunt staționate trupele ruse, declarând că autoritățile moldovenești fac tot posibilul pentru a descuraja Transnistria să amenințe pacea și securitatea Ucrainei.
„Urmărim îndeaproape situația din regiunea transnistreană a Moldovei și nu vedem nicio amenințare iminentă din regiune în acest stadiu. Moldova și Ucraina trebuie să mențină un dialog regulat cu privire la problemele de securitate care afectează ambele țări. Am convenit să lucrăm împreună pentru a menține stabilitatea și a evita orice provocări sau încercări de destabilizare a situației”, a spus Sandu.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a efectuat luni, 27 iunie, o vizită de lucru la Kiev. Este prima vizită pe care șefa statului o întreprinde în Ucraina de la începutul invaziei Moscovei asupra țării vecine. Șefa statului a vizitat orașele Bucea și Irpin și a avut o întrevedere cu liderul de la Kiev, Volodimir Zelensky.
- Primele imagini din cadrul vizitei președintei Sandu la Kiev. Maia Sandu a vizitat Bucha și Irpin – GALERIE FOTO și VIDEO
- VIDEO / Maia Sandu s-a întâlnit la Kiev cu Volodimir Zelensky
La 23 iunie, Consiliul European a acordat Ucrainei și R. Moldova statutul de țări candidate pentru aderarea la UE.
Sunt 124 de zile de război în Ucraina. Armata rusească contiuă să atace Ucraina pe mai multe direcții, lansând rachete asupra regiunilor din sudul și estul Ucrainei, precum și atacând și capitala țării, Kievul.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. De atunci, sute de orașe din sudul și estul Ucrainei au fost distruse, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.
Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.