Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zelenski: Planul de a pune…

Zelenski: Planul de a pune capăt războiului va fi gata anul acesta

Sursa foto: Ukrinforn

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă cu președintele sloven Natasa Pirc Musar, care a avut loc la Kiev, vineri 28 iunie, că planul de a pune capăt războiului va fi gata în acest an, relatează Ukrinform.

„Desigur, Ucraina va decide. Dar dacă totul ar depinde doar de Ucraina, nu ar exista război. Din păcate Putin a vrut război și nu vrea să-i pună capăt până acum. Calea diplomatică aleasă de Ucraina este inițiativa noastră, deoarece suntem o victimă în acest război”, a declarat Zelenski, potrivit presei ucrainene.

Acesta a reamintit că recent a avut loc Summitul Păcii și că sunt în curs de elaborare trei planuri detaliate privind energia, securitatea alimentară și schimburile comerciale.

„Sunt încrezător că vom rezolva aceste probleme. Cel puțin, vom pregăti un plan detaliat. Acesta va fi gata în viitorul apropiat. Vom lucra, de asemenea, la toate celelalte puncte ale formulei de pace și vom pregăti un plan cuprinzător care va fi pe masa partenerilor noștri. Este foarte important pentru noi să prezentăm un plan de încheiere a războiului care va fi susținut de majoritatea lumii. Aceasta este calea diplomatică la care lucrăm. În plus, așa cum am spus, nu totul depinde de noi”, a declarat președintele ucrainean.

Zelenki a declarat că Ucraina este nevoită să mărească producția de drone și artilerie, însă acest lucru nefiind ceva ce și-ar dori, cât necesar în situația de față: „Noi nu am vrut război de la bun început. Și acum nimeni nu-l vrea. Noi vrem doar pace. Dar trebuie să fim puternici și de aceea ne dezvoltăm producția pentru a fi puternici. Pentru că Rusia nu vrea nimic altceva decât agresiune și nu îi respectă decât pe cei care sunt puternici. Deci acestea sunt două lucruri paralele – să fim puternici pe câmpul de luptă și să dezvoltăm un plan, un plan clar, un plan detaliat. Acesta va fi gata în acest an”.

Primul Summit al păcii a avut loc în stațiunea elvețiană Burgenstock în perioada 15-16 iunie. În cadrul acestuia s-a discutat despre securitatea nucleară, securitatea alimentară și schimbul de prizonieri și returnarea copiilor ucraineni răpiți. Un acord comun a fost semnat după summit și este deschis spre aderare, potrivit presei ucrainene.