„Vor muri doar săracii” – lupta pentru vaccinul împotriva coronavirus de tip nou
Doar 14% din populația Pământului este asigurată, în acest moment, cu vaccin împotriva coronavirusului în viitorul apropiat. Aceste 14% trăiesc în țări bogate. Restul omenirii ar putea să primească acest vaccin nu mai degrabă de 2024, scrie Jam News.
Declarația a fost făcută de Mark Suzman, șeful Fundației de Caritate „Bill și Melinda Gates”. În același timp, acesta a spus că, în prezent, Fundația este și mai activă în lupta pentru drepturile egale la viață și sănătate pentru toată lumea.
Țările bogate au rezervat deja 53% din dozele de vaccinuri care vor fi distribuite în curând.
De exemplu, numai Canada a încheiat contracte pentru furnizarea unui număr atât de mare de vaccinuri, încât va fi suficient pentru a vaccina întreaga populație de mai multe ori.
Vaccinarea împotriva coronavirusului a început deja în Marea Britanie. Unul dintre medicamente, Pfizer / BioNTech, este deja aprobat în SUA. Acolo, vaccinarea trebuia să înceapă pe 14 decembrie. Până pe 16 decembrie era prevăzută repartizarea a aproximativ trei milioane de doze de vaccin în 150 de centre de distribuție din întreaga țară.
Între timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) menționează că se teme că țările sărace nu vor primi vaccinul în 2021, dar și că unele dintre aceste state o vor primi nu mai devreme de anul 2024.
Aceasta înseamnă că 90% dintre cei care au nevoie de vaccinare, vor rămâne fără ea.
Potrivit OMS, pentru a asigura accesul egal la vaccin, este nevoie de mai mult de cinci miliarde de dolari, scrie The Gurdian.
Fundația de Caritate „Bill și Melinda Gates” a alocat două miliarde de dolari la începutul lunii decembrie. Cu aceste fonduri trebuie rezolvate două sarcini:
●A începe, în țările sărace, producerea vaccinurilor existente.
●Dezvoltarea accelerată a unei generații noi de vaccinuri, care nu va necesita echipamente de refrigerare costisitoare pentru transport și depozitare, inaccesibile țărilor sărace.
Situația epidemiologică în lume
Situația epidemiologică în toată lumea continuă să se înrăutățească dramatic.
Germania introduce regimul de izolare strictă de la 16 decembrie, când va fi închis totul, cu excepția magazinelor de produse alimentare și a farmaciilor.
Din 15 decembrie în Franța nu se permit ieșirile în intervalul de ore 20:00 și 06:00.
În Elveția s-a creat o situație excepțională – secțiile de terapie intensivă sunt supraaglomerată, iar spitalele nu pot face față fluxului de pacienți cu coronavirus.
O situație periculoasă se crează și în Suedia, care până acum a avut propriul model de combatere a coronavirusului și practic nu a aplicat restricții. Numărul de pacienți cu Covid-19 în spitale a crescut atât de mult încât, din cauza suprasolicitării, medicii și asistenții medicali au început să se concedieze masiv. Situația este „teribilă”, a declarat Bloomberg, șeful Asociației Suedeze a Profesioniștilor din Domeniul Sănătății „Sineva Ribeiro”.
În SUA mai mult de 306 de mii de oameni au murit de coronavirus – mai mult decât soldații americani care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În lume, până pe 14 decembrie, peste 72 de milioane 692 de mii de persoane au contractat coronavirus. Dintre acestea, aproape 1 milion 620 de mii au murit.
Primele zece țări după numărul celor infectați:
- SUA — 16 737 267
- India — 9 884 716
- Brazilia — 6 901 990
- Rusia — 2 681 256
- Franța — 2 376 852
- Marea Britanie — 1 849 403
- Italia — 1 843 712
- Turcia — 1 836 728
- Spania — 1 741 439
- Argentina — 1 498 160