Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Volumul total de gaze naturale…

Volumul total de gaze naturale descoperite de Turcia în Marea Neagră se ridică la 710 miliarde de metri cubi, susține Erdogan

Sursa foto: Reuters

Volumul total de gaze naturale descoperite de Turcia în Marea Neagră se ridică acum la 710 miliarde de metri cubi, după ce a fost identificat un nou zăcământ, a declarat luni președintele Turciei, Tayyip Erdogan, relatează Reuters.

După o reuniune a Cabinetului, Erdogan a spus că Turcia a descoperit o nouă rezervă de gaze naturale, cu un volum de 58 de miliarde de metri cubi în câmpul Caycuma-1.

Volumele de gaze estimate pentru câmpul Sakarya, descoperite anterior, au fost revizuite în creştere.

„Urmare a analizei datelor, am revizuit rezerva de 540 de miliarde de metri cubi declarată anterior la 652 de miliarde de metri cubi. Cu noua noastră descoperire de la Caycuma-1, rezerva noastră de gaze din Marea Neagră a crescut cu 170 de miliarde de metri cubi, ajungând la 710 miliarde de metri cubi de gaze”, a declarat Erdogan.

Președintele Turciei a afirmat luna trecută că Turcia se află pe drumul cel bun pentru ca zăcământul de gaze de la Sakarya să fie funcțional în 2023. Luni, el a declarat că zăcământul Caycuma-1, recent descoperit, va fi conectat la zăcământul Sakarya și de aici la rețeaua națională.

Turcia, care deține puține rezerve de petrol și gaze naturale, este foarte dependentă de importurile de gaze din Rusia, Azerbaidjan și Iran, precum și de importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Qatar, Statele Unite, Nigeria și Algeria.

De asemenea, Turcia a explorat resurse de hidrocarburi în Marea Mediterană, unde operațiunile sale în apele disputate au alimentat tensiunile cu Grecia și Cipru.

Președintele rus Vladimir Putin a lansat ideea înființării unui „hub de gaze” în Turcia, în urma exploziilor care au avariat gazoductele rusești Nord Stream pe sub Marea Baltică și au oprit vânzările directe de gaze către Germania.