Vladimir Putin l-a primit la Moscova pe ministrul chinez al apărării. La întâlnire a participat și ministrul rus al apărării
Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit duminică, 16 aprilie, la Moscova cu ministrul chinez al apărării, Li Shangfu. Imaginile postate de Kremlin de la această întâlnire îl arată pe Putin dând mâna cu Li și apoi așezându-se la o masă. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost de asemenea prezent la întrevedere.
„Dezvoltarea relațiilor dintre cele două națiuni ale noastre merge bine în toate domeniile – în economie, în sectoarele social, cultural și educațional, precum și în domeniul militar. Cooperăm în domeniul militar și tehnic și organizăm exerciții comune în diferite teatre: în Orientul Îndepărtat, în Europa, pe mare, pe uscat și în aer. Cred că acesta este, bineînțeles, un alt domeniu important care consolidează natura extrem de mult relațiile noastre dintre Federația Rusă și Republica Populară Chineză”, a declarat Putin, citat de serviciul de presă al Kremlinului.
Potrivit Reuters, Beijingul a anunțat săptămâna trecută vizita lui Li la Moscova, spunând că acesta se va întâlni cu oficiali din domeniul apărării, dar nu a menționat o întâlnire cu Putin.
La mijlocul lunii martie 2023, președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin. După discuțiile cu liderul de la Beijing, liderul de la Kremlin a afirmat că relațiile celor două țări sunt la „cel mai înalt nivel din istorie” și a salutat propunerea Beijingului de a pune capăt „crizei acute” din Ucraina.
Autoritățile ucrainene declară că găsesc un număr tot mai mare de componente din China în armele rusești folosite în Ucraina. Beijingul a negat în repetate rânduri că furnizează Moscovei echipamente militare.
Planul de pace al Chinei pentru Ucraina
China a declarat, pe 24 februarie 2023, la un an de la începutul invaziei ruse din Ucraina, că dialogul și negocierile sunt singurele modalități viabile de soluționare „a crizei ruso-ucrainene” și că vrea să împiedice ca aceasta să scape de sub control.
Documentul cu 12 puncte propus de China presupune: respectarea suveranității tuturor țărilor, abandonarea mentalității de Război Rece, încetarea ostilităților, reluarea discuțiilor de pace, rezolvarea crizei umanitare, protejarea civililor și a prizonierilor de război, menținerea securității centralelor nucleare, reducerea riscurilor strategice, facilitarea exporturilor de cereale, oprirea sancțiunilor unilaterale, menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare și promovarea reconstrucției post-conflict.
Ucraina a respins în mod constant apelurile la încetarea focului în timp ce trupele rusești îi ocupă teritoriul, spunând că orice pauză în lupte ar permite Rusiei să își regrupeze trupele.