Vladimir Putin, despre acuzațiile de implicare în otrăvirea opozantului rus, Alexei Navalny: „Nu avem obiceiul de a ucide pe cineva”
„Nu avem obiceiul de a ucide pe cineva”. Declarația aparține președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, care a comentat, în cadrul unui interviu, acuzațiile privind implicarea sa în otrăvirea opozantului rus, Alexei Navalny, scrie Novaya Gazeta.
Când a fost întrebat dacă poate garanta că Alexei Navalny va ieși din colonie, având o stare bună de sănătate, Putin a spus că în Federația Rusă „astfel de decizii nu sunt luate de către președinte”.
„În țara noastră astfel de decizii nu sunt luate de către președinte, astfel de decizii sunt luate de instanță – de a elibera sau nu. În ceea ce privește sănătatea, administrația uneia sau altei instituții este responsabilă pentru toate persoanele care se află în locuri privative de libertate. Sunt instituții medicale situate în închisori. Ei urmăresc asta. Sincer să fiu, nu am fost de mult timp în locuri de acest gen, odată ce am fost la Sankt Petersburg, am fost profund impresionat de serviciile medicale prestate în izolatoare. Sper că s-a făcut ceva pentru a îmbunătăți situația”, a declarat Putin.
La începutul lunii septembrie 2020, purtătorul de cuvânt al Guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a anunțat că rezultatele laboratoarelor germane au demonstrat „fără echivoc” că opozantul rus, Alexei Navalny, a fost otrăvit cu o substanță din grupa Noviciok.
Noviciok este numele dat unei serii de neurotoxine de a patra generație, produse în Uniunea Sovietică și Rusia între anii 1971 și 1993, ca arme chimice. Cercetătorii sovietici care le-au creat susțin că ele sunt cei mai letali agenți toxici produși vreodată.
Potrivit autorilor unei anchete comune a The Insider, Bellingcat, CNN, Der Spiegel și a asociaților lui Navalny, un grup de ofițeri FSB l-au urmărit pe Navalny și ar putea fi implicat în otrăvirea opozantului rus. Navalny a publicat și un videoclip în care s-a prezentat în funcția de secretar adjunct al Consiliului de Securitate Nikolai Patrushev și l-a rugat pe Konstantin Kudryavtsev, presupusul complice al încercării de asasinare a lui Alexei Navalny și un ofițer al FSB, să-l ajute să întocmească un raport către superiorii săi. Interlocutorul a dat câteva detalii despre operațiune.
Conform Novaya Gazeta, nu a fost deschis vreun dosar penal cu privire la otrăvirea lui Navalny și atentatul la viața sa în Rusia.
Navalnîi, cel mai marcant critic din Rusia al preşedintelui Vladimir Putin, execută o pedeapsă de doi ani şi jumătate într-o colonie penitenciară pentru acuzaţii de fraudă datând din 2014, pe care opozantul le denunţă ca motivate politic.
În aprilie curent, opozantul rus Alexei Navalny, care a intrat în greva foamei la sfârșitul lunii martie, în colonia corecțională numărul 2 din orașul Pokrov, a fost transferat înapoi la detașamentul de la unitatea medicală.
La 2 februarie, Curtea Districtuală Simonovsky din Moscova a schimbat pedeapsa cu suspendare în cazul opozantului Alexei Navalny cu una reală în dosarul „Yves Rocher”. El a fost condamnat la trei ani și șase luni de detenție într-o pușcărie cu regim general, anunță presa rusă. Pedeapsa dictată de judecătorii ruși va exclude aproape un an pe care Navalny l-a petrecut în arest la domiciliu. Astfel, el ar urma să se afle în pușcărie doi ani și opt luni.
Potrivit publicației Novaya Gazeta, dosarul „Yves Rocher” a fost inițiat împotriva lui Alexei Navalny și a fratelui său Oleg în decembrie 2012 în baza unei declarații a lui Bruno Leproux, directorul general al Yves Rocher Vostok LLC (filiala din Rusia a firmei). Fraților li s-a imputat că ar fi tras pe sfoară compania de cosmetice Yves Rocher și o întreprindere de procesare ca intermediar în furnizarea serviciilor de logistică. Într-un tribunal din Rusia, în 2014, reprezentanții Yves Rocher Vostok au luat partea fraților Navalny, afirmând că, de fapt, contractul a fost îndeplinit în totalitate, iar compania nu a suferit niciun prejudiciu. Leproux, cel care a prezentat declarația împotriva lui Navalny, nu s-a prezentat niciodată în instanță și apoi a demisionat de la Yves Rocher.