Virusolog italian: „Următoarele două săptămâni sunt decisive… Riscul unui al doilea val este real”
În Italia, numărul victimelor de Covid-19 continuă să crească fără încetare, dar epidemia pare să-și încetinească procesul. „Mergem în direcția corectă”, spune Fabrizio Pregliasco, virusolog la Universitatea de Stat din Milano, într-un interviu pentru publicația italiană quotidiano.net/ .
Virusologul italian afirmă că măsurile drastice au făcut ca, în prezent, rata de creștere a infecțiilor să se reducă. „Chiar și colegii de la camera de urgență raportează o tendință similară: se reduce numărul infecțiilor cu COVID 19”, spune Fabrizio Pregliasco.
Acesta sugerează că italienii ar trebui să mențină regimul de protecție încă cel puțin două săptămâni. „Către acea perioadă, dacă efectele de reducere a numărului îmbolnăvirilor vor continua, am putea să ne gândim la o redeschidere treptată”.
Virusologul atenționează că există riscul ca frontiera zonei de Nord cu zonele Centru și Sud, unde focarele apar mai izolate, ar putea să se extindă, urmând să sufere în special persoanele în vârstă din toată Italia.
Un sfert din decesele lumii sunt concentrate în Lombardia, amintește Fabrizio Pregliasco, explicând că situația s-a agravat deoarece „primul val a venit atunci când situația de urgență nu era încă foarte evidentă și gripa a făcut ravagii”.
„Nu știi niciodată cine este în fața ta, dacă este neafectat sau adăpostește o infecție”, spune virusologul atenționând că fiecare ar trebui să aibă grijă să îmbrace măști medicinale sau preparate în condiții casnice, pentru a se proteja.
Fiind întrebat dacă poate exista un al doilea val, deoarece pandemiile au oferit întotdeauna unele surprize, Pregliasco a precizat că toată lumea ar trebui să se alăture campaniei de combatere a gripei și de profilaxie a pneumoniei pneumococice. Vaccinările vor fi esențiale în anticiparea unei eventuale reveniri a lui Sars-Cov2.
Virusologul italian mai spune că „este de neconceput să ne întoarcem la viața de până la pandemie… Ar fi potrivit să se elaboreze un calendar diferențiat pentru revenirea la viața socială și ieșirea de acasă, în special a grupurilor vârstnice și fragile care ar trebui protejate în mod special”.
Traducere și adaptare, Diana Marian