Viktor Yushchenko, președintele care a supraviețuit unei tentative de otrăvire în 2004. Mesajul său pentru Europa
Viktor Yushchenko, fostul președinte al Ucrainei, speră că Europa „se va trezi” și va lua măsuri împotriva amenințărilor Rusiei, după otrăvirea fostului spion rus Sergei Skripal, în Marea Britanie. Într-un interviu pentru BBC News, Yushchenko a vorbit despre tentativa de omor asupra sa din septembrie 2004, când în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, a fost otrăvit cu o substanță chimică extrem de toxică, dioxină, și a rămas desfigurat în urma atacului. După 14 ani, Viktor Yushchenko încă mai așteaptă finalizarea anchetei pe acest caz.
Întrebat dacă consideră că otrăvirea sa a fost comandată de însuși Vladimir Putin, fostul președinte ucrainean a declarat că are un răspuns la această întrebare, dar nu îl poate spune cu voce tare.
Viktor Yushchenko a fost otrăvit în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, în septembrie 2004. El a fost transportat de urgență la Viena, unde a fost diagnosticat cu pancreatită acută, o infecție virală și edeme. În sângele său a fost descoperită o cantitate de dioxină mai mare de 6 000 de ori decât nivelul normal. Otrăvirea fostului președinte ar fi avut loc în timpul unei cine cu mai mulți oficiali ucraineni, pe 5 septembrie 2004.
„Când am ajuns acasă și mi-am sărutat soția, primul lucru pe care mi l-a zis a fost că buzele mele aveau un gust metalic. Am fost la o cină cu șeful serviciilor de securitate ucrainene și adjunctul său. Investigația a arătat că otrava a fost pusă în orezul care a fost servit la masă. Am fost dus în Austria, iar în a doua sau a treia zi tot corpul meu a început să se umfle. Capul mi s-a umflat și s-a mărit foarte tare. Durerea se răspândise în tot corpul. Apoi au început să apară inflamații cu puroi pe tot corpul”, a declarat acesta în cadrul interviului.
Întrebat care au fost primele sale gânduri cand a aflat că Serghei Skripal și fiica lui au fost otrăviți în Marea Britanie, Viktor Yushchenko a răspuns: „Mă doare pentru că Europa este atât de oarbă, că statele europene sunt atât de neprietenoase unele cu altele și că nu sunt solidare în privința politicilor Rusiei. Mi-ar plăcea ca ceea ce numim „Europa Unită” să își dea seama că cea mai mare provocare pentru cetățenii săi este politica medievală pe care Rusia o aplică în secolul 21”.
Sursa foto: captură video BBC News