Zelensky susține că Ucraina este pregătită să discute despre adoptarea unui statut de neutralitate: „Acordăm importanță maximă acestei probleme”
Ucraina este pregătită să discute despre adoptarea unui statut neutru ca parte a unui acord de pace cu Rusia, dar acesta ar trebui să fie garantat de terți și supus referendumului. Declarațiile au fost făcute de către președintele Ucrainei Volodimir Zelensky într-un interviu difuzat de presa rusă, transmite Reuters.
Zelensky a vorbit cu jurnaliştii ruşi prin intermediul unui apel video, un interviu pe care autorităţile de la Moscova au avertizat presa rusă să se abţină de la publicare. Zelensky a vorbit în rusă în cadrul interviului, așa cum a făcut-o și în discursurile anterioare.
„Garanții de securitate și neutralitate, statutul non-nuclear al statului nostru. Suntem gata să discutăm pentru a ajunge la un compromis. Acordăm importanță maximă acestei probleme”, a spus Zelensky.
Adresându-se unui grup de jurnalişti ruşi prin intermediul unui apel video, Zelensky a spus că invazia Rusiei a provocat inclusiv distrugerea oraşelor cu populație rusească din Ucraina şi că pagubele sunt mai grave decât cele provocate de războaiele ruseşti din Cecenia.
Interviul acordat de președintele Ucrainei pentru presa rusă:
Zelensky a spus că niciun acord de pace nu ar fi posibil fără încetarea focului și retragerea trupelor. El a exclus încercarea de a recuceri prin forță tot teritoriul stăpânit de Rusia, spunând că va duce la un „al Treilea Război Mondial” și a spus că dorește să ajungă la un „compromis” asupra regiunii de est Donbas, deținută de forțele susținute de Rusia din 2014.
În a 33-a zi de război în Ucraina, militarii ucraineni continuă să respingă atacurile rusești. În mai multe orașe din Ucraina au fost auzite alarme antiaeriene. Trupele ucrainene au lansat contraatacuri cu succes în orașul Harkov din sud-estul Ucrainei. Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, solicită „demilitarizarea” zonei Cernobîl, ocupată de forțele ruse.
Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.