Rușii trec granița pe jos în Georgia pentru a scăpa de mobilizarea anunțată de Putin
După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat pe 21 septembrie 2022 despre mobilizarea parțială în Rusia, mulți ruși au părăsit țara, iar alții încă încearcă să o părăsească, de frică să nu fie trimiși pe frontul din Ucraina.
În ultimele zile, presa rusă scrie că la granița cu Georgia s-au format cozi kilometrice de mașini. Din cauza fluxului mare de mașini s-a decis ca granița spre Georgia să fie trecută pe jos pentru a reduce timpul de așteptare.
„Rușilor care încercau să plece în Georgia li s-a permis să treacă granița pe jos. Această decizie a fost luată din cauza numărului mare de oameni care doresc să plece în țara vecină. Totodată, oficial, punctul de control „Lars” nu este destinat trecerii frontierei pe jos – acest lucru s-a făcut doar pentru a reduce timpul de așteptare”, scrie canalul de Telegram Baza.
Jurnaliștii de la portalul „Kavkazkii Uzel” au discutat cu rușii care pleacă în Georgia. Unii au spus că pleacă din motive de serviciu sau de natură personală. Mulți dintre ei au fost reticenți în a discuta motivele părăsirii Rusiei.
„Aproximativ 3 500 de mașini s-au adunat la punctul de control vamal Verhniy Lars de la granița ruso-georgiană din Osetia de Nord”, a declarat viceprim-ministrul Irbek Tomaev în după-amiaza zilei de 26 septembrie, menționează sursa citată.
Pe lângă Georgia, mulți ruși au ales să plece și în Kazahstan, Kârgâstan și alte țări care le permit să treacă granița. În acest sens, președintele Republicii Kazahstan, Kassym-Iomart Tokayev, a anunțat că țara sa va discuta cu Rusia despre problema creșterii numărului rușilor care sosesc în Kazahstan.
„În ultimele zile, mulți oameni din Rusia au venit la noi. Cei mai mulți dintre ei sunt nevoiți să plece din cauza situației actuale. Trebuie să avem grijă de ei și să le oferim siguranță. Aceasta este o problemă politică și umanitară. Am instruit guvernul să ia măsurile necesare”, a spus Tokayev, citat de presa rusă.
Mai multe țări ale UE au anunțat că nu sunt gata să deschidă granițele pentru rușii care fug de trimiterea pe front. Ministrul de externe al Letoniei, Edgars Rinkevics, a scris pe Twitter: „Din motive de securitate, Letonia nu va elibera vize umanitare sau de altă natură acelor cetățeni ruși care evită mobilizarea”.
Ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbegis, a anunțat luni că „Lituania nu va acorda azil celor care pur și simplu fug de responsabilitate. Rușii ar trebui să rămână și să lupte. Împotriva lui Putin”.
Lithuania will not be granting asylum to those who are simply running from responsibility. Russians should stay and fight. Against Putin.
— Gabrielius Landsbergis🇱🇹 (@GLandsbergis) September 23, 2022
Ministrul de Interne al Estoniei, Lauri Laanemets, a numit invazia Ucrainei de către Rusia „responsabilitatea colectivă a cetățenilor ruși” și a susținut că a-i primi pe cei care fug de un posibil serviciu militar ar încălca sancțiunile Uniunii Europene care vizează Moscova.
Ministerul rus al Apărării a anunțat oficial că vor fi mobilizați doar 300 000 de bărbați, cu vârsta maximă de 55 de ani și cu experiență militară anterioară, dar presa rusă rusă de opoziție relatează despre bărbați mai în vârstă și persoane fără experiență militară care ar fi primit ordin de mobilizare. Se presupune că numărul real vizat de autoritățile ruse ar fi mult mai mare: până la un milion de soldați recrutați din rândul populației.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începând de miercuri, 21 septembrie, mobilizare parțială în Federația Rusă.
VIDEO Putin anunță mobilizare parțială în Federația Rusă
Ulterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a explicat că urmează a fi recrutați 300 de mii de rezerviști – cetățenii care au efectuat serviciul militar și au experiență relevantă.
Pe 24 februarie 2022, la ora 4:00, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” de „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei. De atunci, sute de sate și orașe din Ucraina au fost distruse de rachetele rușilor, iar sute de mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele pentru a se salva din calea războiului.