Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: „România promovează necesitatea susținerii R. Moldova pentru a rezista atitudinii foarte asertive a Rusiei”
Prim-miniștrii Dorin Recean și Nicolae Ciucă au susținut declarații de presă la Palatul Victoria, după întrevederea dintre cei doi.
„Vă asigur, domnule prim-ministru, de întreg sprijinul nostru în îndeplinirea măsurilor ambițioase pe care vi le-ați asumat în realizarea reformelor, consolidarea economiei, a rezilienței și securității statului, precum și în avansarea parcursului european al R. Moldova. (…) Ne-am aplecat astăzi asupra evoluțiilor de securitate pe fondul războiului brutal de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent pe consecințele masive asupra R. Moldova în plan securitar, energetic și economic.
Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a R. Moldova, de creare artificială de tensiuni, de narative ostile, construite pe propagarea intenționată de informații false. L-am asigurat pe omologul meu cu privire la susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional.
România promovează permanent, inclusiv la Bruxelles, necesitatea susținerii R. Moldova pe mai multe planuri pentru a rezista atitudinii foarte asertive a Rusiei. De altfel, România va continua să promoveze în plan european măsuri în domeniul securitar al rezilienței, un exemplu fiind obiectivul creării unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova (…)”, a afirmat premierul Ciucă.
Declarația prim-ministrului R. Moldova:
„Bucureștiul ne-a ajutat enorm în depășirea crizei energetice. Bucureștiul rămâne avocatul nostru în toate instituțiile europene, astfel că noi să putem avansa accelerat în parcursul european.
Relația apropiată dintre Chișinău și București este întărită astăzi prin numeroase proiecte concrete în beneficiul cetățenilor noștri: în special în plan economic și comercial, energetic, infrastructură, afaceri interne, apărare și securitate, educație, cultură, sănătate. Chișinăul deschide mai multe oportunități pentru mediul de afaceri și noi toți împreună putem reuși.
În Programul nostru de guvernare este foarte clar specificat: în relația cu Bucureștiul ne dorim aprofundarea parteneriatului strategic, avansare rapidă în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dezvoltarea relațiilor speciale privilegiate, implementarea Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare și implementarea a cât mai multe proiecte de infrastructură. Vorbesc despre interconectarea energetică și valorificarea Acordului interguvernamental privind asistența financiară nerambursabilă oferită de București.
România este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. În acest sens, vin cu un mesaj către oamenii de afaceri de pe ambele părți ale Prutului, pe care îi încurajez să-și extindă afacerile și să folosească potențialul economic. În curând vom avea chiar și piețele financiare integrate și piața de capital de la București va fi accesibilă de la Chișinău.
Oamenii noștri de afaceri vorbesc aceeași limbă. Iar prin transpunerea legilor europene, malurile Prutului devin și mai apropiate pentru mediul de afaceri. Chiar acum o săptămână am vorbit cu companiile mari care activează în Moldova la Forumul Economic de la Chișinău și m-am bucurat să descopăr că cele mai multe din ele sunt din spațiul Românesc.
Peste Prut există nouă poduri, dintre care șase rutiere şi trei feroviare. Am salutat decizia de reconstruire sau modernizare a 3 poduri rutiere: Podul de la Sculeni – Sculeni; Podul Cahul – Oancea și Podul Leușeni – Albița. Menționez și lucrările la podul Ungheni – Ungheni, care deja au loc, fiind parte a proiectului autostrăzii Unirii.
Am stabilit în cadrul întrevederii delegațiilor organizarea în timpul apropiat a celei de-a 12-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale pentru colaborare economică și să susținem împreună desfășurarea forumurilor de afaceri.
Am discutat cu prim-ministrul Nicolae Ciucă despre dezvoltarea parteneriatelor strategice în sectorul energetic. Ne dorim atragerea investițiilor unor companii din România în sectorul energetic din Republica Moldova și cred că acest domeniu are mult potențial în colaborarea dintre țări.
Am pornit discuțiile despre facilitarea încheierii unor contracte pe termen lung privind achiziția de energie electrică și gaze naturale cu companii din sectorul energetic al României în scopul diversificării surselor și creșterii securității aprovizionării cu energie a țării noastre.
În context, aș vrea să mulțumesc încă o dată Bucureștiului pentru suportul oferit în această toamnă. Din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Republica Moldova a rămas fără surse alternative de alimentare cu energie electrică. Bucureștiul, împreună cu companiile energetice românești au fost alături de noi, ca de fiecare dată, și am reușit asigurarea cetățenilor noștri cu energie electrică. Un alt exemplu de susținere determinantă este gazoductul Iași – Chișinău, care a fost și este folosit în această perioadă și este hotărâtor în asigurarea alternativei pentru consumatorii de energie din Moldova.
În ceea ce privește agenda de aderare la Uniunea Europeană, am discutat cu domnul prim-ministru detașarea temporară a experților de la București pentru consultarea instituțiilor noastre în procesul de aderare la Uniunea Europeană (agricultură, transport, mediu). Experiența Bucureștiului este necesară la Chișinău și va facilita procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. La fel, vom deschide oportunitățile pre-aderării pentru societatea și mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului.
Este o perioadă dificilă pentru continentul european, ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, apreciez sprijinul Dumneavoastră consecvent prin intermediul Platformei de sprijin pentru Moldova, inițiată anul trecut de România, împreună cu Germania și Franța. Platforma reunește parteneri și prieteni care sunt dispuși să ajute Moldova să depășească multiplele crize declanșate de război.
Apreciez și mesajul tranșant și ferm al României transmis la întrevederea de săptămâna trecută a Președinților Sandu și Iohannis – știm că Chișinăul nu este singur în fața provocărilor.
Guvernul pe care îl conduc este determinat să transforme instituțiile și economia țării, pentru a le face puternice, reziliente și pregătite să contribuie decisiv la aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Muncim să construim și să susținem o economie funcțională, să fortificăm domeniul de securitate și apărare, și să capacităm instituțiile statului”, a declarat Dorin Recean.
Dorin Recean a ajuns în dimineața zilei de miercuri, 1 martie, la București, în prima sa vizită peste hotare. Acesta a fost întâmpinat, la Palatul Victoria, cu onoruri militare de către premierul român Nicolae Ciucă.
La București, prim-ministrul Dorin Recean va avea întrevederi la Palatul Cotroceni cu președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Victoria cu omologul său român Nicolae Ciucă, precum și la Palatul Parlamentului, întrevederi bilaterale cu Alina Gorghiu, președinta interimară a Senatului și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților a României.