Pierderile Rusiei după 3 ani de război, situația de pe front și efectele conflictului, analizate de experți în securitate și apărare
În contextul împlinirii a trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, experții WatchDog.MD, Artur Leșcu și Pavel Horea, au analizat pierderile forțelor ruse, situația actuală de pe front și efectele războiului. Cei doi experți au oferit o perspectivă suplimentară asupra situației geopolitice și economice din Rusia și Ucraina.
„Rusia nu se va opri și va continua să amenințe Europa”, susține Artur Leșcu. Pavel Horea este convins: „Rusia bate pasul pe loc în Ucraina de mai bine de un an și jumătate”.
Doctorul în istorie și expertul în apărare, Artur Leșcu, despre pierderile Rusiei în 3 ani de război
Doctorul în istorie și expertul în apărare, Artur Leșcu, susține că cei trei ani de război, pe care Putin promitea că nu-l va porni, au slăbit Rusia atât militar cât și economic. „Fiecare rus simte acum cât costă acest război, prețurile au crescut continuu, inflația e astăzi de 10%, iar dobânzile la creditele de consum au ajuns la 40%”, menționează expertul, amintind și pierderile militare ale Federației Ruse, printre care
200 de mii de soldați ruși, 22 de nave de război și circa 14 mii de blindate.
Artur Leșcu relatează că de acum, armata rusă se va baza pe echipamente tot mai primitive și vechi, or „inepuizabilile cantități de tehnică militară sovietică sunt cât se poate de epuizabile”.
„Rusia produce tancuri, da. Însă prea puține ca să acopere pierderile, doar în jur de 250 de bucăți pe an. Ce înseamnă asta? Mai multe unități militare deja nu sunt echipate corespunzător, iar situația se va înrăutăți. Ceea ce pe termen mediu va lipsi armata rusă de posibilitatea de a efectua ofensive majore.
(…) Blindatele din stocurile sovietice totuși le poți repara. Scump, greu dar poți. Viețile omenești însă nu. Mașinăria rusă de război a tocat vieți omenești ale propriilor cetățeni în proporții industriale”, punctează expertul.
Totuși, Artur Leșcu, citând serviciile secrete ale mai multor state, spune că între între 3 și cel mult 10 ani, Rusia își va reface capacitățile și va ataca Europa din nou. Asta dacă UE nu-și crește forța militară.
„Ultimul raport, cel al serviciului de informații danez, prognozează că Rusia va fi gata să atace Europa în 5 ani, și șefa diplomației europene Kaja Kallas, a spus despre 3-5 ani. Cert este că toți din serviciile secrete, inclusiv al Finlandei și Suediei sunt de acord – Rusia nu se va opri și va continua să amenințe Europa”, se arată în analiză.
Pavel Horea, expert în securitate, despre situația actuală de pe front și efectele conflictului
Pavel Horea, expert în securitate, spune că Rusia bate pasul pe loc în Ucraina de mai bine de un an și jumătate, iar de când forțele ruse au capturat Avdîivka, rezultatele obținute, „pot fi observate doar dacă folosești lupa”.
„Problemele trupelor ruse continuă să se acumuleze. Din lipsa camioanelor care să transporte muniție și echipamente pe linia frontului, rușii au adus pe front – măgari. Deși ar părea că acesta este un caz izolat, nu este așa, apariția acestor animale de tracțiune a fost semnalată pe mai multe sectoare ale frontului. De noile întăriri s-au amuzat până și soldații ruși”, menționează expertul.
Chiar și așa, situația pe front nu este cea mai favorabilă pentru Ucraina. Totuși, „aceasta nu este atât de gravă precum cea din sectorul energetic”, punctează Horea.
„Avantaje certe nu are nici una dintre părți deja de o perioadă foarte lungă. Rusia practic bate pasul pe loc, Ucraina încearcă să nu le permită să avanseze și o face eficient”, conchide expertul.