Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ „Navă militară rusească, du-te…

VIDEO „Navă militară rusească, du-te ****”. Mesajul unui deputat leton pentru delegația Federației Ruse la OSCE

Deputatul leton Rihards Kols, șef al Comisiei pentru afaceri externe, și-a exprimat joi, 23 februarie, protestul față de prezența delegației Rusiei la reuniunea Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la Viena. Acesta a declarat că este o rușine ca delegația Federației Ruse să participe la întrunire și s-a adresat reprezentanților Rusiei cu celebra frază: „Navă militară rusească, du-te ****”.

„Există un elefant în această cameră care se numește delegația Rusiei (…). Este o rușine, o rușine că această delegație este aici. Voi transmite un mesaj delegației Federației Ruse care se află în această cameră și îi voi cita pe grănicerii ucraineni (…)”, a spus el.

Cum a apărut celebra expresie „Русский военный корабль, иди ****”

Pe 24 februarie, în prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, rușii au preluat controlul asupra insulei Șerpilor, situată în Marea Neagră. În acea zi, marinarii unei nave militare rusești, care ulterior s-a dovedit a fi crucișătorul „Moskva”, scufundat în apele Mării Negre, le-a cerut grănicerilor ucraineni care păzeau insula să se predea. Drept răspuns, unul dintre grănicerii de pe insulă le-a transmis rușilor: „Русский военный корабль, иди ****” (Navă militară rusească, du-te ****).

Dialogul purtat între echipajul navei ruse și grănicerii de pe insula Șerpilor:
– Suntem o navă militară rusească. Vă sugerăm să predați armele și să vă predați. În caz contrar vom deschide focul.
– Navă rusească, du-te ****.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că grănicerii care apărau Insula Șerpilor au refuzat să se predea și „au murit ca niște eroi”, urmând să primească, post-mortem, titlul de Erou al Ucrainei. Ulterior, s-a aflat că cei 13 grăniceri ucraineni erau în viață, fiind luați prizonieri de către ruși.