Un fost ofițer de poliție din Minneapolis care ar fi provocat moartea lui George Floyd, condamnat
Un fost ofițer de poliție din Minneapolis, Derek Chauvin, a fost condamnat marți, 21 aprilie, pentru uciderea lui George Floyd. Sentința vine după mai multe săptămâni de tensiuni și un proces extrem de complicat. Deliberările au început luni și au durat peste 10 ore, transmite Reuters.
Verdictul judecătorilor tribunalului din Minneapolis a luat în considerare declarațiile a 45 de martori, inclusiv polițiști și experți medicali.
Potrivit sursei citate, jurații au rămas nemișcați în timp ce verdictul a fost citit. Fostul ofițer de poliție, purtând un costum gri cu cravată albastră, precum și o mască de culoare albastru deschis, a încuviințat din cap și s-a ridicat repede când judecătorul a decis că i s-a revocat cauțiunea. A fost scos din sala de judecată cu cătușe și pus în custodia șerifului județului Hennepin.
Concomitent, pe scările tribunalului, câteva sute de persoane au izbucnit în urale când a fost pronunțat verdictul – o scenă care s-a desfășurat în orașe din toată țara. Manifestanții au blocat traficul și au scandat: „George Floyd”. Totodată, pe George Floyd Square din Minneapolis, intersecția în care a fost ucis Floyd și care a fost numită ulterior în cinstea sa, oamenii au țipat, au aplaudat și unii au aruncat bancnote de dolar în aer.
Juraţii Tribunalului din comitatul Hennepin au stabilit că fostul agent de poliţie Derek Chauvin este vinovat de omor neintenţionat de gradul doi, omor de gradul trei şi omor prin imprudenţă de gradul doi, informează CNN.
Derek Chauvin ar putea să fie condamnat la 40 de ani de închisoare.
Potrivit Digi 24, moartea bărbatului de culoare în vârstă de 46 de ani a generat protestele Black Lives Matter în întreaga țară și în lume, după ce o filmare inițială apărută în spațiul public arăta că George Floyd era încătușat, la pământ, strigând „Nu pot să respir”, în timp ce agentul Derek Chauvin îl imobiliza ținându-și genunchiul pe gâtul lui.
O filmare apărută ulterior arată că trei polițiști, nu unul, stăteau cu genunchii pe George Floyd, bărbatul afro-american pe care îl trântiseră la pământ.