Comisarul European pentru Buget și Administrație, la Chișinău: „Avem nevoie de voi. Nu trebuie să rămâneți doar țară candidată, trebuie să deveniți țară membră a UE”
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, și Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, au susținut vineri, 30 septembrie, declarații de presă, după discuțiile bilaterale.
Comisarul European pentru Buget și Administrație a afirmat că R. Moldova a devenit, în ultimul timp, și mai cunoscută în UE, după ce comunitatea europeană a majorat cotele de export pentru mai multe produse agricole.
„Cu siguranță există o perspectivă clară europeană pentru R. Moldova. Știu că există o determinare enormă și în cadrul Guvernului dar și în marea majoritate din Parlament de a urma anume această direcție, de a combate corupția, de a obține independența sistemului judiciar.
Cred că R. Moldova se află pe calea corectă. Acest lucru a fost recunoscut și de statele membre. Din acest motiv simțim datoria de a vă ajuta în special în aceste momente atât de dificile pe care le trăiește acum țara. Cu toții ne confruntăm cu consecințele războiului din Ucraina (…).
Sunt multe lucruri frumoase pe care le-am obținut în ultimul timp. Am mărit sprijinul nostru financiar în ultimii ani, sub formă de granturi, împrumuturi: aproape 750 de milioane de euro. Vom continua să mărim acest sprijin, astfel încât să puteți compensa această criză (…). Vreau încă o dată să confirm cetățenilor că Europa nu este doar de partea dumneavoastră, noi chiar ne dorim să vă ajutăm, în special în problemele care țin de lanțurile logistice, de livrările de energie (…).
Avem nevoie de voi, sunteți o țară candidată la aderarea la UE. Nu trebuie să rămâneți doar țară candidată, trebuie să deveniți țară membră a UE. Pentru aceasta trebuie să muncim împreună (…)”, a afirmat Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, aflat la Chișinău.
În pofida tuturor crizelor, potrivit șefei statului, R. Moldova avansează „pe făgașul implementării reformelor”. Conform președintei, obținerea statutului de țară candidată, în luna iunie, „este, probabil, realizarea cea mai importantă a țării noastre în acest an”. Acest statut „ne dă speranța între-o perioadă extrem de dificilă”, a mai spus Maia Sandu.
„(…)Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a subminat ordinea internațională și are consecințe serioase pentru toată Europa. R. Moldova este afectată mai mult decât alte țări. Pentru a trece cu bine peste această situație dificilă, avem nevoie de sprijin. Suntem recunoscători UE pentru sprijinul bugetar în valoare de 75 de milioane de euro și pentru prima transă de asistență macro-financiară în valoare de 50 de milioane de euro oferite în ultimele luni.
Moldova este în continuare țara cea mai vulnerabilă din punct de vedere energetic pe continentul european. Eforturile noastre de diversificare și eficiență energetică, pe care le-am pornit anul trecut și le continuăm în acest an, vor aduce rezultate palpabile doar pe termen mediu, dar astăzi avem nevoie de sprijin. Astăzi ne confruntăm cu riscuri mari în sectorul energetic, cu riscul întreruperii furnizării gazelor și curentului electric (…). Problema energetică este acum una existențială pentru țara noastră (…).
Salutăm intenția Comisiei de a introduce corupția în regimul de sancțiuni pentru drepturile omului ale UE. Corupția este un pericol pentru democrației și pentru securitatea statelor și trebuie tratată ca atare.
În astfel de perioade, grija și ajutorul reciproc fac diferența dintre bine și rău, între speranță și deznădejde, între incertitudine și convingerea că viitorul poate fi mai bun. Sunt convinsă că și în R. Moldova lucrurile se vor îmbunătăți, și R. Moldova are înainte un viitor bun, pașnic și prosper alături de familia solidară a statelor europene”, a declarat președinta Maia Sandu.
Comisarul European pentru Buget și Administrație, care efectuează o vizită de lucru la Chișinău, a discutat cu șefa statului în cadrul unei întrevederi.