Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Viața premierului slovac Fico nu…

Viața premierului slovac Fico nu mai este în pericol iminent, dar starea sa este gravă, afirmă adjunctul său

Sursa: Reuters

Viața premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol imediat, dar acesta se află în continuare în stare gravă, a declarat duminică adjunctul său, la patru zile după o tentativă de asasinat care a provocat o undă de șoc în Europa, relatează Reuters.

Suntem cu toții un pic mai calmi”, a declarat vicepremierul Robert Kalinak într-o conferință de presă în fața spitalului unde Fico este tratat în orașul Banska Bystrica, din centrul Slovaciei.

Premierul, în vârstă de 59 de ani, a fost lovit miercuri de patru gloanțe, într-un atac care a stârnit îngrijorare cu privire la starea de polarizare a politicii în această țară central-europeană de 5,4 milioane de locuitori.

Kalinak a declarat jurnaliștilor că starea lui Fico este încă prea gravă pentru a lua în considerare transferul acestuia la un spital din capitală. Totuși, cele mai mari temeri au trecut deocamdată.

Când spuneam că vrem să ne apropiem de un pronostic pozitiv, atunci cred că suntem cu un pas mai aproape de acest lucru”, a adăugat el. „Premierul a ieșit din situația în care viața sa este în pericol, dar starea sa rămâne gravă și necesită îngrijiri intensive”, a declarat vicepremierul.

Împușcătura a fost prima tentativă majoră de asasinat asupra unui lider politic european din ultimii peste 20 de ani și a atras o condamnare internațională. Analiștii politici și legislatorii spun că a scos la iveală un climat politic din ce în ce mai febril și mai polarizat atât în Slovacia, cât și în întreaga Europă.

Tribunalul penal specializat slovac a decis sâmbătă că suspectul, identificat de procurori ca fiind Juraj C., va rămâne în arest după ce a fost acuzat de tentativă de omor.

Presa locală de știri spune că suspectul este un fost agent de securitate la un centru comercial, în vârstă de 71 de ani, și autor a trei colecții de poezii.