Veniturile Rusiei din petrol și gaze au scăzut cu aproape 40% în ianuarie, potrivit AIE
Veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze au scăzut cu aproape 40% în ianuarie 2023, în contextul plafonării prețurilor și al sancțiunilor occidentale care au redus veniturile din cele mai profitabile exporturi ale Moscovei, a anunțat marți Agenția Internațională pentru Energie, citată de Reuters.
Veniturile din exporturile de petrol și gaze ale Rusiei au fost de 18,5 miliarde de dolari în ianuarie, cu 38% mai mici decât cele 30 de miliarde de dolari obținute de Moscova în ianuarie 2022, cu o lună înainte de invazia sa în Ucraina, potrivit cifrelor AIE transmise Reuters.
Directorul executiv al AIE, Fatih Birol, susține că măsurile occidentale care vizează exporturile energetice rusești și-au atins obiectivele de stabilizare a piețelor petroliere și de reducere a veniturilor Moscovei din exporturile de petrol și gaze.
„Ne așteptăm ca această scădere a veniturilor din petrol și gaze să fie mai accentuată în următoarele luni. Și chiar mai abruptă pe termen mediu, ca urmare a lipsei de acces la tehnologie și investiții”, a declarat Birol.
Restricțiile internaționale impuse Rusiei ca răspuns la războiul din Ucraina, inclusiv plafonarea prețului la țiței la 60 de dolari pe baril impusă de țările din Grupul celor șapte, au făcut ca amestecul rusesc Urals să fie vândut cu un preț mai mic decât cel al Brent-ului.
Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au interzis, de asemenea, importurile de petrol rusesc pe mare începând din decembrie și au impus sancțiuni asupra exporturilor către Rusia de tehnologii necesare pentru rafinarea petrolului. Statele Unite și Marea Britanie au impus, de asemenea, restricții asupra importurilor de petrol rusesc.
Moscova se bazează pe veniturile din petrol și gaze – anul trecut în valoare de aproximativ 11 600 de miliarde de ruble (154,68 miliarde de dolari) – pentru a-și finanța cheltuielile bugetare și a fost nevoită să înceapă să folosească rezervele sale internaționale pentru a acoperi un deficit mărit de costul invaziei sale în Ucraina, menționează sursa citată.
Între timp, Europa se grăbește să renunțe la gazul rusesc, după ce Moscova a întrerupt livrările de gaze către UE în urma invaziei sale din 2022 din Ucraina. Aceasta a făcut ca prețurile europene la gaze să atingă niveluri record și a determinat țările să facă eforturi pentru a găsi surse alternative de aprovizionare și să lanseze măsuri de economisire a energiei.
Director executiv la Agenția Internațională de Energie a declarat că țările UE au făcut progrese în îmbunătățirea securității energetice anul trecut, inclusiv o expansiune rapidă a energiei regenerabile și a pompelor de căldură pentru a reduce nevoia de combustibili fosili.
Cu toate acestea, a afirmat că există în continuare riscuri, iar țările trebuie să își continue eforturile pentru a economisi energie și a asigura aprovizionarea. Capacitatea Europei de a-și asigura o cantitate suficientă de gaze ar putea fi pusă în pericol de creșterea cererii din partea Chinei sau dacă Rusia va întrerupe gazele pe care le mai trimite în Europa.
„Avem toate motivele să depunem eforturi la fel de mari ca anul trecut”, a mai afirmat Birol.
Consiliul Uniunii Europene a decis sâmbătă, 4 februarie, să stabilească două plafoane de preț pentru produsele petroliere care sunt originare sau exportate din Rusia. Primul plafon de preț pentru produsele petroliere tranzacționate cu reducere față de țiței este stabilit la 45 de dolari pe baril, în timp ce al doilea plafon de preț pentru produsele petroliere tranzacționate cu suprapreț față de țiței este stabilit la 100 de dolari pe baril.