Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Varșovia vrea să construiască adăposturi…

Varșovia vrea să construiască adăposturi anti-bombă, în valoare de 30 de milioane de dolari, după ce Putin a amenințat că Rusia este pregătită pentru un război nuclear

Adapost antiaerian sub Varsovia Foto: Michal Dyjuk / Associated Press / Profimedia Images
Adapost antiaerian sub Varsovia Foto: Michal Dyjuk / Associated Press / Profimedia Images

Autoritățile de la Varșovia vor aloca aproximativ 29,5 milioane de dolari pentru construcția de adăposturi anti-bombă și pentru alte măsuri de securitate, a anunțat primarul capitalei poloneze, Rafał Trzaskowski, relatează Politico, citat de Current Time.

Potrivit primarului Varșoviei, construirea de adăposturi anti-bombă se înscrie în strategia capitalei poloneze pentru următorii ani, care vizează „cele mai semnificative investiții care ne vor permite să ne pregătim pentru orice circumstanță neprevăzută”. Potrivit Politico, autoritățile de la Varșovia au făcut acest pas după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic pentru un război nuclear.

Un audit recent al adăposturilor anti-bombă din Polonia a constatat că mai puțin de patru la sută din populația țării are acces la un asemenea adăpost, în cazul unui posibil atac, dar nici acestea nu îndeplinesc regulile de bază și specificațiile tehnice. Astfel, este planificată utilarea adăposturilor antiaeriene cu energie electrică și apă. Trzaskowski a mai menționat că spitalele vor fi ajutate să se pregătească pentru situații de pericol și urgență.

Se propune, printre altele, utilizarea parcărilor subterane și a stațiilor de metrou ca adăposturi anti-bombă. În total, șapte milioane de metri pătrați de spațiu din Varșovia ar putea fi reutilizați în aceste scopuri, a spus primarul.

În septembrie 2023, în România, armata a început instalarea primului adăpost anti-bombă din țară, în satul Plauru, unde mai multe drone asemănătoare cu cele rusești s-au prăbușit, după cum au anunțat autoritățile române, mai notează sursa citată.