Vaccinurile și tromboza: există vreo legătură, cine este în pericol, cum să vă protejați
Cercetătorii studiază legătura dintre apariția trombozelor și vaccinurile anti-COVID19, unele țări restricționează vaccinările cu serul de la AstraZeneca, iar în Statele Unite sunt voci care recomandă suspendarea preparatului de la Johnson & Johnson. Hromadske a analizat împreună cu biofizicianul Simion Iesilevski și medicul de boli infecțioase Fiodor Lapiy dacă vaccinurile anti-COVID pot provoca tromboze, cum să le evităm și cine face parte din grupul de risc.
Poate oare vaccinul de la AstraZeneca provoca tromboză?
Există suspiciuni, dar această problemă continuă a fi studiată.
La începutul lunii aprilie erau cunoscute 222 de cazuri de tromboză la 34 de milioane de vaccinări cu AstraZeneca în Marea Britanie și alte 30 de țări (UE, Islanda, Norvegia și Liechtenstein).
Dintre acestea, conform analizei Agenției Europene a Medicamentului (EMA), 169 de cazuri sunt tromboză de sinus cavernos, 53 — tromboză venoasă profundă.
În martie, unele țări au suspendat vaccinările cu AstraZeneca din cauza rapoartelor privind posibilele efecte secundare. Și Danemarca vrea să se dezică complet de acest vaccin.
Austria însă s-a dezis doar de câteva loturi de vaccin, Belgia, Polonia și Republica Cehă au declarat că vor continua vaccinarea cu serul de la AstraZeneca.
Ulterior, țările europene au reluat vaccinarea cu acest medicament, dar cu restricții pentru anumite grupe de vârstă.
Agenția de Reglementare a Medicamentului și Produselor Medicale din Marea Britanie relatează că dovezile privind o posibilă legătură între vaccinare și tromboză sunt deja mai convingătoare, dar sunt necesare încă cercetări suplimentare.
Și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a ajuns la concluzia, că trombozele neobișnuite, cu un număr scăzut de trombocite, ar trebui incluse în lista efectelor secundare foarte rare ale vaccinului Vaxzevria (vaccinul AstraZeneca după redenumire). Cu toate acestea, agenția continuă să studieze datele privind vaccinarea.
În Ucraina se cunosc două decese care au avut loc la ceva timp după vaccinarea cu CoviShield (sub această denumire vaccinul AstraZeneca se produce în India, de unde Ucraina l-a achiziționat). Cu toate acestea, niciunul dintre aceste cazuri nu este asociat cu vaccinarea.
Sunt suspectate și alte vaccinuri?
„Trebuie să înțelegem: dacă prima tromboză a fost observată după vaccinarea cu AstraZeneca, aceasta nu înseamnă că acest vaccin este rău. Când au început să fie analizate și alte date, s-a constatat, că au existat cazuri și după vaccinurile de la Johnson & Johnson și Pfizer. Se pare că aceasta este o problemă comună a vaccinurilor anti-COVID”, spune biofizicianul Simion Iesilevski.
Potrivit acestuia, acest lucru se poate datora modului în care sistemul imunitar reacționează la o creștere a conținutului de proteina S.
„Vaccinurile anti-COVID existente în prezent conțin această proteină S. Teoretic, toate pot prezenta un astfel de risc de tromboză. Cu toate acestea, de exemplu, avem puține cercetări privind vaccinul CoronaVac și nu au existat încă rapoarte în privința acestuia”, spune Simion Iesilevski.
Vaccinul de la Johnson & Johnson de asemenea s-a confruntat cu problema trombozei rare. Dintre cele aproape 7 milioane de persoane care au fost vaccinate cu acest vaccin în Statele Unite, la 6 persoane a fost depistată tromboză.
Food and Drug Administration (FDA) a recomandat suspendarea acestui vaccin pentru moment. Și compania biofarmaceutică americană Emergent BioSolutions a oprit noua producție a vaccinului la uzina din Baltimore până când FDA va finaliza controalele.
Într-un preprint, autorii căruia sunt oameni de știință de la Oxford, este vorba despre analiza posibilului impact al vaccinării asupra unui alt tip de tromboză — tromboza venei portale.
Potrivit studiului, probabilitatea apariției acestuia la ceva timp după vaccinarea cu serul de la Pfizer este de 44,9 la un milion, iar după AstraZeneca — 1,6 la un milion. Adică, conform acestui studiu, riscul acestui tip de tromboză după vaccinarea cu un medicament de la Pfizer este de 30 de ori mai mare în comparație cu AstraZeneca.
Cu toate acestea, potrivit lui Jarno Habicht, șefului Biroului OMS din Ucraina, este o situație normală, ca în timpul campaniilor mari de vaccinare să existe semnale despre bolile care pot apărea după imunizare.
„Acest lucru nu înseamnă întotdeauna că evenimentele sunt legate de vaccinarea în sine, aceste cazuri trebuie investigate. De asemenea, arată că sistemul de supraveghere funcționează și există un control eficient”, spune Jarno Habicht într-un comentariu pentru hromadske.
Și coronavirusul contribuie la creșterea riscului de tromboze?
„Chiar dacă se stabilește că aceste cazuri de tromboză sunt cauzate de vaccin, riscul unei astfel de patologii în coronavirus este de zece ori mai mare”, spune Simion Iesilevski.
Specialistul în boli infecțioase Fiodor Lapiy consideră că numărul de tromboze a început să crească chiar înainte de campania de vaccinare în lume, deoarece coronavirusul în sine creste riscul de tromboze, chiar dacă decurge asimptomatic.
„Nu putem exclude faptul că acele tromboze care au fost detectate peste două săptămâni după vaccinare, pot fi asociate cu coronavirusul și pur și simplu au coincis cu momentul vaccinării”, explică specialistul în boli infecțioase.
Potrivit cercetărilor efectuate de oamenii de știință de la Oxford, în Marea Britanie numărul mediu de cazuri de tromboză cerebrală care au fost observate la ceva timp după vaccinarea cu AstraZeneca este de 5 cazuri la un milion. După Pfizer – 4 cazuri la un milion. Iar în urma infecției cu COVID-19 — 39 de cazuri la un milion.
Iar riscul de tromboză venoasă portală în urma infecției cu COVID-19 este de 436 de cazuri la un milion.
De ce, atunci, există atâtea întrebări anume în privința AstraZeneca?
Simion Iesilevski sugerează că acest lucru se datorează cererii mari de vaccinuri și concurenței.
„Dacă se constată că un concurent are probleme sau reacții adverse, atunci acest lucru este umflat. La început, critica a fost îndreptată spre AstraZeneca. Și puteți vedea de ce, pentru că este mai ieftin decât Pfizer. Și Pfizer se confruntă cu multă concurență, în special pe piețele țărilor mai puțin bogate”, spune el.
„Acum cei de la Oxford au decis să le răspundă și să investigheze efectele secundare ale vaccinului de la Pfizer, despre care se știe puține lucruri, dar acestea există. Începe un fel de război între producători”, spune omul de știință.
Johnson & Johnson s-a adresat la alți producători de vaccinuri pentru a-și uni forțele în a studia riscurile de tromboze, dar companiile Pfizer și Moderna au refuzat și numai AstraZeneca a fost de acord.
„Acesta este un alt exemplu de război între producători, deoarece Pfizer se descurcă atât de bine, încât nu are nevoie de studii. Ei au numeroase comenzi, de aceea nu trebuie să-și etaleze problemele, pe care cu siguranță le au, la fel ca toți ceilalți”, spune Simion Iesilevski.
Cine este în pericol?
Până în prezent nu există o confirmare concretă cine poate intra în grupul de risc. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor detectate de tromboză au fost la femei cu vârsta sub 60 de ani și au apărut peste 2 săptămâni după vaccinare.
Mai multe țări, în special Germania și Olanda, au limitat vaccinările cu serul de la AstraZeneca la persoanele cu vârsta sub 60 de ani. Iar în Franța – până la 55 de ani.
În plus, după vaccinarea cu medicamentul de la Johnson & Johnson, tromboza a fost depistată la fel la șase femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani.
„Sunt cazuri izolate, astfel încât statisticile depind și de grupurile care sunt vaccinate în această perioadă. De exemplu, în cazul vaccinării profesorilor școlari, atunci printre ei sunt mai multe femei. Pentru o calculare corectă a datelor statistice, trebuie să știm ce grupe de vârstă specifice au fost vaccinate într-o anumită țară. Astfel de date nu sunt întotdeauna disponibile, deci există doar ipoteze”, spune Simion Iesilevski.
EMA observă că nu există încă suficiente informații despre factorii de risc specifici. Și subliniază că beneficiile vaccinării depășesc în continuare riscurile posibile de tromboză.
Ministerul Sănătății din Ucraina sprijină, de asemenea, poziția Autorității Europene a Medicamentului.
„Orice risc cauzat de vaccinări este compensat de riscurile cauzate de boala în sine. Dacă ne uităm la numărul de evenimente adverse după vaccinare, este de 0,23% din numărul total de vaccinări”, – spune Viktor Liashko, medicul șef sanitar al Ucrainei.
Cum evităm trombozele?
„Tromboza poate fi prevenită prin vaccinarea împotriva COVID-19, deoarece riscul de a o obține cu boala este mult mai mare. Riscul de tromboză crește la fumători, dar țigările nu se știe de ce nu sunt interzise. De asemenea, trombozele pot apărea din cauza contraceptivelor orale, dar ele, de asemenea, nu sunt abandonate. Ceea ce îi sperie pe oamenii și ceea ce îi ucide sunt lucruri diferite”, spune Fyodor Lapii.
Trombozele apare extrem de rar, spune Simion Iesilevski, de aceea nu este clar ce le provoacă exact și nimeni nu poate da sfaturi specifice cum trebuie evitate.
„Trebuie să vă asigurați să nu există simptome amenințătoare și, dacă apar, consultați un medic. Tromboza nu este o sentință, este tratabilă dacă este detectată la timp”, explică omul de știință.
Care sunt simptomele trombozei?
Pacienții trebuie să solicite imediat asistență medicală dacă apar următoarele simptome după vaccinare:
- dificultăți de respirație
- dureri în piept
- picioare umflate
- dureri abdominale persistente
- dureri de cap severe și persistente sau vedere încețoșată
- mici pete de sânge sub piele în apropierea locului de injectare
Șeful Biroului OMS din Ucraina spune că medicii ar trebui să fie atenți la astfel de simptome, care pot apărea în perioada de la 4 la 20 de zile după vaccinare.