Vaccinul anti-COVID, la mare căutare. Țările europene vor plăti deja pentru 300 mil. de doze
Italia, Germania, Olanda şi Franţa vor plăti companiei farmaceutice britanice AstraZeneca o sumă iniţială de 750 de milioane de euro pentru 300 de milioane de doze ale vaccinului potenţial pentru Covid-19, relatează News.ro.
Statele vor avea opţiunea de a cumpăra alte 100 de milioane de doze de vaccin. Italia va plăti 185 de milioane de euro pentru 75 de milioane de doze din acest vaccin care este dezvoltaat de Universitatea Oxford, potrivit News.ro.
Solicitat să ofere informaţii suplimentare, un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru CNBC că ”AstraZeneca nu dezvăluie informaţii financiare legate de acord”.
Informaţia a apărut la două zile după ce AstraZeneca a anunţat sâmbătă că a convenit cu patru ţări să le furnizeze până la 400 de milioane de doze de vaccin, livrările urmând să înceapă până la sfârşitul acestui an.
Grupul farmaceutic a anunţat că înfiinţează un număr de lanţuri de aprovizionare paralele, la nivel mondial, pentru a-şi extinde capacitatea de producţie.
AstraZeneca a încheiat recent acorduri similare cu Marea Britanie, Statele Unite, Coalition for Epidemic Preparedness Innovations şi alianţa pentru vaccinuri Gavi, pentru 700 de milioane de doze.
Compania a anunţat sâmbătă că a încheiat un acord de licenţiere cu Serum Institute of India pentru furnizarea a încă 1 miliard de doze, în principal pentru ţările cu venituri mici şi medii.
Capacitatea totală de producţie este de 2 miliarde de dolari, potrivit companiei.
Vaccinul, în fazele finale
Vaccinul se află în fazele finale 2/3 ale studiului clinic pentru acest vaccin, în care au fost înrolaţi aproximativ 10.000 de voluntari sănătoşi, în Marea Britanie.
În comunicatul publicat sâmbătă, AstraZeneca a recunoscut că ”vaccinul ar putea să nu funcţioneze, dar că este dedicată să îşi asume riscul de a efectua rapid programul clinic şi de a creşte producţia”.
Potrivit unor informaţii apărute luni, AstraZeneca ar fi încheiat un acord cu firma Catalent pentru furnizarea de fiole şi echipamente de împachetare la fabrica sa de producţie din Anagni, Italia, şi pentru ”pregătirea pentru furnizarea pe scară largă” a vaccinului.
Peste 100 de proiecte de vaccinuri pe plan mondial
Există peste 100 de proiecte de vaccinuri anti-COVID-19 pe plan mondial, din care opt au ajuns în faza studiilor clinice, potrivit unor date publicate de London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Această reputată şcoală de medicină din Marea Britanie a numărat aproape 120 de proiecte diferite de vaccinuri împotriva maladiei cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2, din care 110 se află într-un stadiu de dezvoltare „pre-clinic”.
Sursa: News.ro