Vaccin împotriva COVID-19: Ce au produs marile companii
Mai mulți cercetători din diferite țări lucrează în prezent pentru a crea un potențial vaccin împotriva virusului de tip nou SARS-CoV-2 (COVID-19). ZdG a analizat ce informații în acest sens transmit unele dintre cele mai mari companii specializate.
Compania de biotehnologie Moderna a elaborat, împreună cu Institutul Național de Sănătate din SUA, vaccinul mRNA-1273, care a început să fie testat pe primul voluntar luni, 16 martie, la Seattle.
În acest studiu clinic vor fi înscriși 45 de voluntari adulți sănătoși, care au între 18 și 55 de ani, în circa șase săptămâni. Participanții la studiu vor primi diferite doze și vor trebui să revină, periodic, în decurs de un an. Dacă eficiența vaccinului va fi dovedită, acesta ar putea fi disponibil pe piață peste cel mult un an și jumătate. Vaccinul dat a fost dezvoltat folosind o platformă genetică numită mARN, iar oameni de știință menționează că acesta a fost dezvoltat rapid pentru că anterior au realizat studii legate de coronavirusuri care cauzează sindromul respirator acut sever și sindromul respirator din Orientul Mijlociu.
O altă companie americană, Gilead Sciences, a creat Remdisivir, care a început să fie testat în cadrul a două studii din China pe pacienți cu boală severă și moderată, iar rezultatele ar urma să fie anunțate în luna aprilie. Totodată, în prezent, compania a inițiat alte două studii clinice de faza a treia, la unul urmând să fie înscriși 1000 de pacienți.
Totodată, Regeneron ar urma să inițieze studiile clinice asupra unui medicament care ar putea funcționa atât ca medicament, cât și ca vaccin. Medicamentul intravenos a fost dezvoltat anul trecut și a îmbunătățit rata de supraviețuire a pacienților afectați de Ebola. În același timp, Regeneron și Sanofi au anunțat ieri, 16 martie, că au început un program clinic de evaluare a Kevzara la pacienții internați cu infecție severă cu virusul COVID-19. Astfel, compania se va încerca să fie combătută inflamația plămânilor ce se dezvoltă în timpul formelor severe ale noului coronavirus. Kevzara a fost destinat inițial pentru a trata inflamația cauzată de artrită.
La 3 martie, Inovio Pharmaceuticals, care a creat vaccinul INO-4800, anunța că „am împărtășit deja date preclinice solide cu partenerii noștri publici și privați” și că planifică să înceapă studiile clinice umane în SUA în luna aprilie, iar până la sfârșitul anului să livreze un milion de doze. „Folosind platforma noastră modernă, am conceput vaccinul nostru ADN INO-4800 în trei ore de la publicarea secvenței genetice a noului coronavirus care provoacă COVID -19”, au precizat reprezentanții companiei americane.
Alte cercetări privind elaborarea unui vaccin împotriva COVID-19 sunt făcute la CureVac, Vir, Johnson & Johnson etc.
Primele cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în decembrie 2019 în Wuhan, China. În prezent, în lume sunt peste 184 de mii de cazuri, dintre care peste 7000 de decese. În Republica Moldova sunt confirmate oficial 29 de cazuri.