Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ursula von der Leyen rămâne…

Ursula von der Leyen rămâne șefa Comisiei Europene pentru încă cinci ani

Sursa foto: Ursula von der Leyen/ Twitter

Ursula von der Leyen a fost realeasă joi, 18 iunie, în funcția de președintă a Comisiei Europene pentru încă cinci ani după ce a primit 401 voturi „pro” din partea membrilor Parlamentului European, reuniți la Strasbourg. Leyen avea nevoie de o majoritate de minim 360 de voturi. G4Media transmite că 284 de europarlamentari au votat împotrivă, iar 15 s-au abținut.

Caleaeuropeană.ro punctează că votul eurodeputaților a venit în urma unei dezbateri de aproape două ore și jumătate între candidata propusă de Consiliul European și noul Parlament European, al cărui mandat a început la la 16 iulie 2024 și aflat în sesiune plenară inaugurală. În timpul dezbaterii, dar și după aceasta, sprijinul pentru von der Leyen a fost manifestat de cele mai importante grupuri politice pro-europene – PPE, S&D și Renew Europe -, care totalizează împreună 401 de mandate.

Pentru primul mandat început în 2019, Ursula von der Leyen a primit 383 de voturi „pentru”, 327 „împotrivă” și 22 de abțineri, majoritatea minimă la acel moment fiind 374 de voturi. Cu mai puține voturi decât în acest an, Ursula von der Leyen a devenit prima femeie președintă a Comisiei Europene.

În cadrul dezbaterii sale cu eurodeputații, potrivit surselor citate, Ursula von der Leyen a promis că nu va permite ca „polarizarea” și „extremiștii” să distrugă UE. De asemenea, ea a propus  „o veritabilă UE a apărării” cu „NATO pilon al apărării”, și bazată pe o „piață unică pentru apărare” și un „scut aerian european”.

Șefa Comisiei Europene s-a referit și la structura viitorului executiv european, precizând că va crea portofolii de comisari pentru reducerea birocrației. În planul politicilor, ea a punctat că principala prioritate va fi reprezentată de „prosperitate și competitivitate”, motiv pentru care va promova un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate, precum și o strategie de securitate economică drept „pilon” al politicii externe, deoarece cursa cu rivalii sistemici a început.

În discursul său, șefa Comisiei Europene a promis fermierilor „venituri corecte”, bazate pe o nouă strategie europeană pentru sectorul agricol și alimentar, a mai propus crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei, și a evocat nevoia de o schimbare a tratatului, deoarece reformele interne devin indispensabile pentru extinderea UE.

În primii cinci ani în care s-a aflat la cârma Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a condus instituția într-o perioadă marcată de „cele mai grave crize de la înființarea Uniunii – pandemia de COVID-19 și războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”.

Caleaeuropeană.ro afirmă că primul său mandat a fost umbrit de disputele politice inter-instituționale cu președintele Consiliului European, Charles Michel, de ancheta privind lipsa de transparență în achiziția de vaccinuri anti-COVID-19, dar și de dispute în spatele ușilor închise sau publice cu liderii europeni.