Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Unul dintre organizatorii asasinării jurnalistei…

Unul dintre organizatorii asasinării jurnalistei de investigaţie din Rusia, Anna Politkovskaia, grațiat și trimis la război în Ucraina

Condamnat la 20 de ani de închisoare pentru organizarea asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia, în anul 2014, Serghei Khadzhikurbanov a fost eliberat anticipat din închisoare și scutit de executarea pedepsei, la sfârșitul anului 2022, în schimbul participării la războiul din Ucraina, scrie Baza. Între timp, Khadzhikurbanov a ajuns comandant de batalion în Ucraina.

Serghei Khadzhikurbanov este un fost agent al Departamentului pentru combaterea crimei organizate din cadrul Ministerului rus de Interne. Potrivit anchetei, Khadzhikurbanov a organizat supravegherea jurnalistei Politkovskaia. Termenul oficial de privare de libertate al lui Khadzhikurbanov s-ar fi încheiat în 2034.

În 2006, de ziua de naștere a lui Vladimir Putin, jurnalista rusă a fost împuşcată în faţa blocului în care locuia. Pe cazul Annei Politkovskaia au fost găsiţi vinovaţi cinci oameni, însă cel ce a comandat asasinatul nu a fost identificat.

Profilul organizatorilor asasinării

Serghei Khadzhikurbanov a fost reținut în 2007 sub acuzația că fi organizat asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia. În 2009, magistrații l-a găsit nevinovat. Ulterior, Khadzhikurbanov a fost reținut din nou în cazul șantajului unui alt organizator al asasinării lui Politkovskaia și a fost din nou acuzat de implicare în organizarea asasinării jurnalistei.

Împreună cu Khadzhikurbanov, autoritatea cecenă Lom-Ali Gaitukaev, cei trei frați Makhmudov și Serghei Pavlyuchenkov au fost puși sub învinuire. Khadzhikurbanov a refuzat să depună mărturie până la final și și a susținut că este nevinovat. El a susținut că acuzarea se baza doar pe mărturia lui Pavliuchenkov, care îl nedreptățise pe Khadzhikurbanov pentru că îi datora o sumă mare de bani.

În ceea ce îl privește pe Pavlyuchenkov, acesta a făcut o înțelegere cu ancheta și a primit 11 ani (sentința sa a expirat în februarie 2023). Cel de-al treilea organizator al asasinării lui Politkovskaia, Lom-Ali Gaitukayev, a murit în închisoare.

Lom-Ali Gaitukayev a fost desemnat drept organizator al crimei, fiind condamnat la închisoare pe viață în 2014 și a murit într-o colonie în 2017. Nepotul lui Gaitukayev, Rustam Makhmudov, a fost recunoscut de instanță drept autorul crimei și condamnat, de asemenea, la închisoare pe viață. Ancheta nu a reușit să identifice persoana care a comandat crima.

Anna Politkovskaia: Sacrificiu în numele meseriei

Anna Politkovskaia a devenit cunoscută pentru poziţia sa critică faţă de politicile guvernului de la Moscova în conflictul din Cecenia, dar şi împotriva regimul condus de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Jurnalista a mai documentat crimele trupelor federale ruse din Cecenia, a dezvăluit ororile săvarşite împotriva populaţiei civile de serviciile ruse de securitate şi de miliţia cecenă promoscovită, condusă de Ramzan Kadîrov. Ea a publicat anchete despre atentatele teroriste de la Teatrul Dubrovka din 2002 şi de la Beslan, în 2004, contrazicându-i de fiecare dată pe propagandiştii Kremlinului. Aceasta lucra pentru ziarul de opoziţie, „Novaia Gazeta”.