Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Uniunea Europeană anunță sancțiuni împotriva…

Uniunea Europeană anunță sancțiuni împotriva a 22 de militari de rang înalt din Belarus

Sursa foto: NEXTA Telegram

Uniunea Europeană anunță sancțiuni împotriva a 22 de militari de rang înalt din Belarus din motiv că „Belarusul participă la ofensiva Rusiei împotriva Ucrainei și permite ca de pe teritoriul său să aibă loc această agresiune militară”.

În lista sancțiunilor, publicată pe site-ul oficial al UE, figurează Leonid Kasinsky, general-maior, asistent al ministrului apărării pentru activități ideologice în cadrul forțelor armate și șef al Direcției principale pentru activități ideologice din cadrul Ministerului Apărării din Belarus; Igor Mozhilovsky, asistent al ministrului apărării pentru economia și finanțele militare din Belarus; Oleg Voinov, șef al Departamentului de cooperare militară internațională din cadrul Ministerului Apărării din Belarus și de asistent al ministrului apărării pentru cooperarea militară internațională.

„Având în vedere gravitatea situației și faptul că Belarusul participă la o invazie neprovocată rusă împotriva Ucrainei și din motiv că permite ca de pe teritoriul său să aibă loc această agresiune militară, Consiliul consideră că ar trebui să fie adăugate 22 de persoane pe lista persoanelor fizice și juridice, entităților și organismelor cărora li se aplică măsurile restrictive care figurează în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 269/2014”, se arată în document.

Este a șaptea zi a atacului lui Putin asupra Ucrainei. La Jitomir, în urma unui atac aerian „la baza Forțelor Armate ale Ucrainei”, patru persoane au fost ucise, inclusiv un copil. La Herson, armata rusă a preluat controlul asupra portului fluvial, gării, dar și asupra clădirilor administrative. Rapoartele serviciilor secrete ucrainene raportează trupe belaruse în apropierea graniței. Între timp, Statele Unite au închis spațiului aerian pentru companiilor aeriene ruse, Apple a suspendat vânzările produselor sale și a restricționat utilizarea Apple Pay pentru ruși, iar Sberbank blochează cardurile cetățenilor ruși care au donat fonduri fundațiilor ucrainene.

Duminică, Vladmir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

LIVE TEXT/ A șaptea zi de război în Ucraina. Primarul orașului Konotop: „Militarii ruși ne-au dat un ultimatum – predăm orașul sau îl vor distruge în totalitate”