Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ungaria preia conducerea Consiliului Uniunii…

Ungaria preia conducerea Consiliului Uniunii Europene pentru şase luni. Guvernul maghiar „vrea să liniștească spiritele”

Sursa: Consiliul European/consilium.europa.eu

După Belgia, Ungaria, ţara lui Viktor Orban preia conducerea Consiliului Uniunii Europene pentru şase luni, promiţând să acţioneze „imparţial” pentru a calma temerile Bruxelles-ului, relatează AFP, citată de News.ro.

Excese antidemocratice şi legături cu Kremlinul, în ciuda ofensivei Rusiei în Ucraina: preşedinţia ungară provoacă nelinişte în Parlamentul European şi în mai multe state membre, într-un moment în care Franţa este, de asemenea, îngrijorată, extrema dreaptă ajungând în frunte în primul tur al alegerilor legislative de duminică”, scrie sursa citată.

La Budapesta, guvernul vrea să liniştească spiritele, spunând că este gata să-şi asume „obligaţiile şi responsabilităţile” misiunii sale, care durează până în decembrie. „Vom acţiona ca un mediator imparţial, cu deplină loialitate faţă de toate statele membre”, a declarat ministrul afacerilor europene, Janos Boka, când a dezvăluit programul la mijlocul lunii iunie.

„În acelaşi timp”, a adăugat el, Ungaria va folosi lumina reflectoarelor pentru a-şi evidenţia „viziunea asupra Europei”. În ceea ce priveşte statul de drept, imigraţia şi conflictul din Ucraina, Ungaria intenţionează să îşi facă auzită vocea discordantă, o voce care a dus la conflicte repetate cu partenerii săi şi la îngheţarea a miliarde de euro din fonduri europene.