Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Una dintre aliatele lui Alexei…

Una dintre aliatele lui Alexei Navalnîi, condamnată la 9 ani de închisoare pentru „extremism” în Rusia

Sursă foto: Telegram/ mizafadeevu

Judecătorii unui tribunal rus din Siberia au condamnat la nouă ani de închisoare fosta coordonatoare regională a sediului lui Alexei Navalnîi din Tomsk, Ksenia Fadeieva, acuzată de crearea „organizațiilor extremiste”, relatează Mediazona.

Ksenia Fadeieva, în vârstă de 31 de ani, a fost reținută în decembrie 2021, după ce un tribunal din Moscova a scos în afara legii rețeaua politică a lui Navalnîi ca fiind „extremistă”.

Aceasta a fost aleasă în consiliul municipal din Tomsk în 2020 și este printre puținii aliați ai lui Navalnîi care au rămas în Rusia, în ciuda riscului de urmărire penală din cauza desemnării partidului ca fiind „extremist”.

Procurorii din Rusia au cerut o pedeapsă de 10 ani și cinci luni pentru Fadeieva. Ea a negat acuzațiile, care prevăd o pedeapsă maximă de 12 ani de închisoare. Procesul de judecată a fost închis pentru presă și pentru public.

Rețeaua politică a lui Navalnîi a fost desemnată „extremistă” în 2021, ceea ce îi expune pe angajați, voluntari și susținători la riscul de a fi urmăriți penal.

Un alt fost coordonator regional al lui Navalnîi, Lilia Cianișeva, activistă și politiciană din Ufa, a fost condamnată în iunie la 7 ani și jumătate pentru aceleași acuzații. Vadim Ostanin, șeful biroului lui Navalnîi din Barnaul, a fost condamnat la nouă ani de închisoare.