Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un ucrainean a fost condamnat…

Un ucrainean a fost condamnat la închisoare pe viață după ce a ajutat forțele ruse să lanseze un atac cu rachete asupra unei cafenele din Kramatorsk

Sursa foto: Procuratura Regională din Donețk/ Telegram

Un cetățean ucrainean a fost condamnat la închisoare pe viață după ce ar fi ghidat forțele rusești în atacul cu rachete asupra unei cafenele din Kramatorsk din iunie 2023, care a ucis 13 persoane, printre care patru copii, și a rănit cel puțin 60. Sentința a fost pronunțată joi, 4 aprilie.

Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, bărbatul fost condamnat la închisoare pe viață pentru înaltă trădare. Instanța a constatat că bărbatul, care lucra la o companie de transport de gaze, a fost recrutat de armata rusă „pentru a îndeplini sarcinile unui reprezentant al statului agresor”.

„(…) În iunie 2023, el a fost abordat de „șeful departamentului de informații al comandamentului Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Populare Donețk”. Acesta i-a trasat așa-zisului agent sarcina de a verifica informațiile privind prezența militarilor ucraineni în pizzeria RIA PIZZA din Kramatorsk. Condamnatul a fost de acord cu oferta (…)”, a precizat instituția.

În iunie 2023, armata rusă a tras două rachete sol-aer S-300 asupra unui restaurant din orașul Kramatorsk. Trei personalităţi columbiene – celebrul scriitor Hector Abad, omul politic Sergio Jaramillo şi jurnalista Catalina Gomez, corespondentă în Ucraina a cotidianului El Tiempo – au fost uşor rănite în timp ce luau masa în restaurant împreună cu scriitoarea ucraineană Victoria Amelina, potrivit unui comunicat semnat de Abad şi Jaramillo, scrie agerpres.ro.

Potrivit autorităților ucrainene, 13 persoane au fost ucise, iar cel puțin 60 – rănite.