Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un tribunal rus a dispus…

Un tribunal rus a dispus arestarea în lipsă a Iuliei Navalnaia

Sursa: Sean Gallup/Getty Images

Un tribunal din Moscova a dispus marți arestarea în lipsă, pentru două luni, a Iuliei Navalnaia. Instanța a acuzat-o pe Navalnaia, care locuiește în afara Rusiei, de participare la un grup „extremist”. Decizia înseamnă că aceasta ar fi arestată dacă ar s-ar întoarce în țară, relatează Reuters.

Navalnaia, în vârstă de 47 de ani, a revenit în lumina reflectoarelor după moartea soțului ei într-o colonie penală din Arctic, în februarie, și a declarat că va continua lupta pentru ceea ce Navalnîi a numit „Rusia frumoasă a viitorului”.

Scriind marți, 9 iulie, pe X, Navalnaia le-a spus susținătorilor săi să se concentreze nu pe ordinul judecătoresc împotriva ei, ci pe lupta împotriva președintelui rus Vladimir Putin.

„Când scrieți despre asta, vă rog să nu uitați să scrieți principalul lucru: Vladimir Putin este un criminal și un criminal de război. Locul lui este în închisoare, și nu undeva la Haga, într-o celulă confortabilă cu un televizor, ci în Rusia – în aceeași colonie (penală) și în aceeași celulă de 2 pe 3 metri în care l-a ucis pe Alexei”, a scris ea.

Kremlinul a negat că ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi.

De la moartea soțului său, Iulia Navalnaia s-a întâlnit cu o serie de lideri occidentali de rang înalt, inclusiv cu președintele american Joe Biden, la San Francisco.

Grupul non-profit cu sediul în SUA Human Rights Foundation a numit-o pe Navalnaia președintă săptămâna trecută, iar aceasta a declarat că va folosi noul rol pentru a intensifica lupta dusă de soțul ei împotriva lui Putin.

„Vom lua în considerare tot ceea ce poate fi util pentru a lupta împotriva lui Putin, pentru a lupta pentru Rusia frumoasă a viitorului”, a declarat Navalnaia pe X.