Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un tribunal olandez a condamnat…

Un tribunal olandez a condamnat trei persoane la închisoare pe viață pentru doborârea în 2014 a avionului MH17 deasupra Ucrainei

Foto: Reuters

Judecătorii olandezi au condamnat în contumacie doi bărbați ruși și un ucrainean pentru crimă pentru rolul lor în doborârea zborului MH17 deasupra Ucrainei în 2014, soldată cu moartea a 298 de pasageri și membri ai echipajului, și i-au condamnat la închisoare pe viață, scrie Reuters.

Ucraina a salutat decizia, care va avea implicații pentru alte procese pe care Kievul le-a intentat împotriva Rusiei, în timp ce Moscova a calificat hotărârea drept „scandaloasă” și a declarat că nu își va extrăda cetățenii.

Zborul MH17 al companiei Malaysian Airlines a plecat din Amsterdam și se îndrepta spre Kuala Lumpur când a fost doborât deasupra estului Ucrainei, la 17 iulie 2014, în timp ce aveau loc lupte între separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene.

„Doar pedeapsa cea mai severă este potrivită pentru a răzbuna pentru ceea ce au făcut suspecții, care a provocat atâta suferință atâtor victime și atâtor rude supraviețuitoare”, a declarat președintele instanței, Hendrik Steenhuis.

Cei trei bărbați condamnați sunt foștii agenți ai serviciilor secrete rusești Igor Girkin și Serghei Dubinskiy, precum și Leonid Kharchenko, un lider separatist ucrainean.

S-a constatat că toți trei au ajutat la organizarea transportului în Ucraina a sistemului militar rusesc de rachete BUK care a fost folosit pentru doborârea avionului, deși nu ei au fost cei care au apăsat fizic pe declanșator.

Aceștia sunt fugari și se crede că se află în Rusia. Un al patrulea fost suspect, rusul Oleg Pulatov, a fost achitat de toate acuzațiile.

„Familiile victimelor au vrut adevărul și au vrut să se facă dreptate și ca cei responsabili să fie pedepsiți și asta s-a întâmplat. Sunt destul de mulțumit”, a declarat pentru Reuters Piet Ploeg, care conduce o fundație care reprezintă victimele. Fratele lui Ploeg, soția fratelui său și nepotul său au murit în MH17.

Sentința a inclus o despăgubire de 16 milioane de euro.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat primele sentințe pronunțate în legătură cu MH17 ca fiind o „decizie importantă” a tribunalului de la Haga.

Hotărârea a constatat că Rusia a deținut „controlul general” asupra forțelor așa-zisei Republici Populare Donețk din estul Ucrainei de la jumătatea lunii mai 2014.

Judecătorul Steenhuis a declarat că există numeroase dovezi din mărturiile martorilor oculari și fotografii care au urmărit mișcările sistemului de rachete în Ucraina și înapoi în Rusia.

„Nu există nicio îndoială rezonabilă” că MH17 a fost doborât de un sistem de rachete rusesc, a spus Steenhuis.

Moscova neagă orice implicare sau responsabilitate pentru doborârea MH17, iar în 2014 a negat, de asemenea, orice prezență în Ucraina.