Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un oficial ucrainean a fost…

Un oficial ucrainean a fost reținut pentru că lucra cu FSB. A fost prins în flagrant când a încercat să transfere informații în Rusia

Sursa: Hromadske

Oamenii legii ucraineni l-au reținut pe șeful unuia dintre departamentele Consiliului Orășenesc Hmelnițki din Ucraina, care lucra pentru Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB). Acest lucru a fost raportat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și de Biroul Procurorului General al Ucrainei, scrie Hromadske.

După cum a constatat ancheta, oficialul, la îndrumarea agenților ruși, a strâns informații despre punctele de desfășurare și locurile de reședință ale personalului militar ucrainean din regiune. În mod special, FSB era interesat de informațiile unitățile SBU și Forțele de Operații Speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Inculpatul a încercat să găsească și adresele producției de drone ucrainene care sunt trimise pe front.

Potrivit SBU, rușii plănuiau să folosească aceste informații pentru a pregăti atacuri cu rachete, precum și posibile sabotaje și atacuri teroriste.

Oamenii legii l-au prins pe oficial în flagrant când a încercat să transfere informații în Rusia chiar din biroul său.

După cum a stabilit ancheta, inculpatul a intrat în atenția FSB în timp ce studia la Universitatea Tehnică Bauman din Moscova în anii 90. După începerea unei invazii la scară largă, un ofițer FSB l-a contactat și l-a implicat pe oficial în activități împotriva Ucrainei. Ei au menținut comunicarea prin chat-uri anonime. Astfel, în perioada mai-iunie 2024, oficialul, având acces la bazele de date cu informații relevante, a transmis informații cu caracter militar. Suspectul a primit o recompensă bănească pentru activitățile sale.