Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un fond de investiții, unde…

Un fond de investiții, unde lucrează fii de oligarhi ruși, l-a ajutat pe Elon Musk să achiziționeze Twitter

Elon Musk. Sursa foto: CNBC

Fond de investiții „8VC”, în care activează fiii oligarhilor ruși Petr Aven și Vadim Moșkovici, „l-a sprijinit” pe miliardarul american Elon Musk în achiziționarea rețelei sociale Twitter în 2022, relatează Washington Post, citat de Hromadske. Fondul de investiții apare în lista investitorilor în compania lui Musk, publicată de Newsweek.

Potrivit surselor citate, lista completă a acționarilor implicați în „X Holdings Corp.”, compania care deține fostul Twitter, a fost desecretizată la ordinul unui judecător din California.

Pe 20 august, instanța a ordonat lui Musk să dezvăluie lista acționarilor asociați cu X Holdings. În declarație sunt menționați aproximativ 100 de acționari, printre care antreprenori din Silicon Valley, prințul saudit Al-Waleed bin Talal Al Saud și fondul „8VC”.

Jack Moșkovici, fiul lui Vadim Moșkovici, s-a alăturat fondului în 2018. Denis Aven, fiul oligarhului rus și președinte al „Alfa-Group” Petr Aven, lucrează în fond din 2022, după ce tatăl său a fost inclus pe listele de sancțiuni ale țărilor occidentale.

Fondatorul și directorul „8VC”, Joe Lonsdale, a declarat că Jack Moșkovici și Denis Aven „sunt profesioniști și nu au nicio legătură cu afacerile din Rusia”.

„Îl urăsc pe Putin și am luptat pentru a ajuta la distrugerea teroriștilor, pentru a economisi miliarde guvernului SUA. (…) Dar realizăm, de asemenea, o muncă importantă în alte domenii și nu sunt de acord că izolarea celor mai inteligenți și bogați ruși este o strategie bună pentru noi,” a adăugat Lonsdale.

În octombrie 2022, Elon Musk a cumpărat Twitter pentru 44 de miliarde de dolari, preluând controlul asupra platformei și devenind directorul său executiv.

În iunie 2023, Musk a declarat că ia în considerare redenumirea Twitter în X, lucru care s-a întâmplat ulterior.

De atunci, platforma a fost implicată în mai multe scandaluri, inclusiv în legătură cu răspândirea propagandei rusești și comentarii antisemite făcute chiar de către noul proprietar.