Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un extremist se confruntă cu…

Un extremist se confruntă cu un reformist în turul doi al alegerilor prezidențiale din Iran

Sursa foto: BBC

În Iran are loc, vineri, 5 iulie, al doilea tur al alegerilor prezidențiale, după ce președintele iranian Ibrahim Rais a murit în luna mai, în urma prăbușirii elicopterului în care se afla. Potrivit BBC, votul este în curs de desfășurare. Massoud Pezeshkian se confruntă cu Saeed Jalili.

Turul doi vine după ce niciun candidat nu a obținut majoritatea în Primul tur al alegerilor la 28 iunie, care a înregistrat o prezență la vot scăzută din punct de vedere istoric, de 40%.

Unul dintre ei, Dr. Massoud Pezeshkian, fost chirurg cardiac, critică poliția moralității notorii din Iran – dar rivalul său Saeed Jalili favorizează status quo-ul, scrie BBC.

Dr. Pezeshkian a provocat agitație după ce a promis „unitate și coeziune” și sfârșitul „izolării” Iranului de lume.

El a cerut „negocieri constructive” cu puterile occidentale cu privire la o reînnoire a șovăielii Acordul nuclear din 2015 în care Iranul a fost de acord să-și reducă programul nuclear în schimbul unei relaxări a sancțiunilor occidentale.

Jalili, un fost negociator nuclear care se bucură de un sprijin puternic în rândul celor mai religioase comunități din Iran, este cunoscut pentru poziția sa dură anti-occidentală și opoziția față de restabilirea acordului nuclear, despre care spune că a depășit „liniile roșii” ale Iranului.

Pentru a candida, ambii candidați au trebuit să treacă printr-un proces de verificare condus de Consiliul Gardienilor, un organism format din 12 clerici și juriști care dețin o putere semnificativă în Iran, potrivit BBC.

În acest proces, alți 74 de candidați au fost eliminați din cursă, inclusiv mai multe femei.

Consiliul Gardienilor a fost criticat anterior de grupurile pentru drepturile omului pentru descalificarea candidaților care nu sunt suficient de loiali regimului.

Sursa: BBC

După ani de tulburări civile – culminând cu protestele anti-regim care au zguduit țara în 2022-23 – mulți iranieni tineri și din clasa de mijloc nu au încredere profundă în establishment și au refuzat anterior să voteze.

Pe Rețele sociale iraniene, hashtag-ul persan „minoritate trădătoare” a devenit viral, îndemnând oamenii să nu voteze pentru niciunul dintre candidați și numind pe oricine face acest lucru „trădător”.

Dar liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a respins sugestiile că prezența scăzută la vot reprezintă o respingere a guvernării sale, scrie BBC.

„Există motive în spatele prezenței scăzute la vot și politicienii și sociologii le vor examina, dar dacă cineva crede că cei care nu au votat sunt împotriva sistemului, se înșeală în mod clar”, a spus el, citează BBC.

Într-o mișcare rară, el a recunoscut că unii iranieni nu acceptă actualul regim. „Îi ascultăm și știm ce spun și nu este ca și cum ar fi ascunși și nu văzuți”, a spus Khamenei.

În Iran, mass-media locală a încurajat oamenii să voteze.

Cotidianul reformist Sazandegi a declarat că „viitorul este legat de voturile voastre”, în timp ce ziarul Hammihan a spus că „acum este rândul vostru”.

Cotidianul Hamshahri, administrat de municipalitatea din Teheran, a publicat un articol intitulat „100 de motive pentru vot”, în timp ce cotidianul Jaam-e Jam, condus de televiziunea de stat, a declarat că Iranul „așteaptă poporul”.

Rezultatele preliminare ale alegerilor sunt așteptate să fie publicate până sâmbătă dimineață.