Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un cetățean al R. Moldova,…

Un cetățean al R. Moldova, reținut de FSB. Rușii îl suspectă că ar fi colaborat cu Ucraina

Imagine simbol

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi, 22 august, că a reținut trei bărbați, inclusiv un cetățean al R. Moldova, suspectați de plănuirea unor atacuri cu bombă în Crimeea anexată și de furnizarea de informații militare Ucrainei. „Toți cei reținuți oferă mărturisiri”, a declarat agenția de aplicare a legii într-un comunicat publicat pe site-ul său, citat de The Moscow Times.

Potrivit sursei citate, mass-media de stat rusă a difuzat un videoclip al FSB-ului rusesc, în care se vede interogarea celor trei „suspecți de complot cu bombă”, având fețele blurate.

Autoritățile ruse susțin că cetățeanul R. Moldova a contactat „în mod activ” serviciile de securitate ucrainene în aprilie și a început să furnizeze fotografii și videoclipuri cu pozițiile sistemelor de apărare aeriană rusești, precum și imagini cu consecințele atacurilor cu rachete ucrainene din Crimeea.

FSB a declarat că bărbatul i-a condus la un dispozitiv exploziv instalat la o stație de pompare a apei în apropierea orașului Kerci, din Crimeea.

Cetățeanul moldovean, care a fost identificat doar prin anul nașterii sale, 1992, a declarat într-un videoclip de interogare că a executat o pedeapsă în închisoare în regiunea Herson din sudul Ucrainei înainte de februarie 2024, după care a fost „adus” la Kerci.

Unul dintre cetățenii ruși reținuți de FSB a fost acuzat că a urmat cursuri de pregătire în explozibili și arme de foc în Ucraina, precum și de fabricarea unei bombe găsite la o conductă de gaze din Crimeea în iulie 2024. FSB l-a identificat drept „agent” al serviciilor de informații militare ucrainene.

Al treilea reținut a fost acuzat că a fost recrutat de Agenția de informații militare a Ucrainei (HUR) pentru a furniza informații despre facilități militare și adresele unor „ofițeri militari de rang înalt” din Crimeea.

„Se desfășoară măsuri de căutare operativă și acțiuni de investigație pentru a stabili toate circumstanțele activităților lor ilegale în interesul serviciilor speciale ale Ucrainei”, a declarat FSB.

HUR nu a comentat, deocamdată, afirmațiile FSB-ului rusesc.