Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un al doilea tur al…

Un al doilea tur al alegerilor prezidenţiale va fi organizat în Iran. Niciun candidat nu a obţinut peste 50 la sută la scrutinul de vineri

Imagine simbol

Iranul va organiza un al doilea tur al alegerilor prezidenţiale pe 5 iulie, deoarece niciun candidat nu a obţinut mai mult de 50 la sută din voturi la scrutinul de vineri, a anunţat, sâmbătă, Ministerul de Interne, relatează presa internațională.

G4Media scrie că Massoud Pezeshkian, „perceput ca un moderat”, s-a clasat pe primul loc cu peste 10 milioane de voturi, în timp ce adversarul său Saïd Jalili, „un adept al liniei dure”, s-a clasat pe locul al doilea cu peste 9,4 milioane de voturi, potrivit rezultatelor provizorii publicate de minister.

Patru candidaţi au fost în cursă pentru a-i succeda lui Ebrahim Raissi, care a murit într-un accident de elicopter în luna mai, după ce Consiliul Gardienilor Revoluţiei Iraniene a respins candidatura altor doi.

În sistemul teocratic iranian, preşedintele gestionează activitatea de zi cu zi a guvernului, în timp ce deciziile principale sunt luate de Ghidul Suprem, care are ultimul cuvânt în ceea ce priveşte politica nucleară şi externă, de exemplu.

Prin urmare, este puţin probabil ca rezultatul final al alegerilor să aibă un impact major asupra politicii, dar ar putea influenţa succesiunea ayatollahului Ali Khamenei, potrivit G4Media.