Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ULTIMA ORĂ/ Premierul pro-rus al…

ULTIMA ORĂ Premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat. El a fost transportat la spital 

Sursă: g4media.ro

Premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat și a fost dus la spital miercuri, 15 mai, anunță publicația DennikN, citat de g4media.ro. El a fost împușcat în localitatea Handlova. Incidentul s-a produs în fața Casei de Cultură, unde se întrunea guvernul în ședință, când premierul a venit în mijlocul oamenilor.

Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, și toți liderii politici au condamnat ferm atacul armat asupra premierului Fico, potrivit presei slovace.

Reporterul DenníkN a fost în apropiere și a auzit mai multe împușcături. Apoi a văzut cum prim-ministrul a fost ridicat de la sol de către gărzile de securitate și urcat într-o mașină. Premierul Robert Fico a fost transportat cu elicopterul de la spitalul din Handlovsk, probabil la Banská Bystrica, un alt oraș slovac, scrie HNonline.sk.

Potrivit martorilor care au fost la fața locului, Fico a venit la oamenii care l-au salutat și apoi s-au tras mai multe focuri de armă. Fico a căzut apoi la pământ.

Presupusul agresor a fost liniștit și reținut de poliție. Poliția a izolat zona, iar centrul cultural a fost evacuat. Serviciile de securitate s-au ocupat de siguranța celorlalți membri ai guvernului.

Robert Fico, președintele unui partid populist, s-a remarcat printr-o retorică pro-rusă și anti-occidentală.

Fico a revenit la putere în toamna anului 2023, iar în februarie, în ciuda protestelor, parlamentul slovac a votat modificarea Codului penal şi desfiinţarea Biroului procurorului special, care investiga infracţiunile grave şi corupţia, o decizie criticată de Bruxelles.

De când Fico a venit la putere, Slovacia a găsit o cauză comună cu Ungaria în criticarea sprijinului occidental pentru Ucraina şi a sancţiunilor împotriva Rusiei. Fico a declarat luna aceasta că „strategia occidentală de a folosi războiul din Ucraina pentru a slăbi Rusia din punct de vedere economic, militar şi politic nu funcţionează”.

Știrea se actualizează…