Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UEFA Euro 2024: Franța își…

UEFA Euro 2024: Franța își ia revanșa în fața Portugaliei la penalty-uri pentru un loc în semifinale

Sursa: G4Media

Franța și-a luat revanșa în fața Portugaliei, după eșecul din finala Euro 2016. Les Bleus au câștigat la penalty-uri, după o remiză albă, adăugând încă un meci la lista celor câștigate în această ediție fără ca vreun jucător francez să marcheze, scrie G4media.

Potrivit G4Media, prima repriză dintre Portugalia și Franța nu a fost foarte spectaculoasă, cu doar un singur șut pe poartă în 45 de minute, aparținând Franței. În această repriză, echipele s-au tatonat, conștiente că orice greșeală ar putea costa calificarea în următoarea fază.

În repriza secundă, cele două naționale și-au împărțit marile ocazii de gol. Un șut excelent al lui Bruno Fernandes și o paradă spectaculoasă a lui Maignan în fața lui Kolo Muani se numără printre momentele cheie ale serii. Astfel, cele 90 de minute s-au încheiat fără gol marcat, fiind necesare prelungiri pentru a determina echipa calificată.

Prelungirile au adus și ele ocazii, dar fără rezultat, scorul rămânând neschimbat. Dembele, intrat în minutul 67, a adus un plus de vitalitate ofensivei franceze, în timp ce Joao Felix și Nuno Mendes nu au reușit să concretizeze nicio ocazie. La penalty-uri, norocul nu le-a mai surâs lusitanilor, fiind eliminați de Franța care a transformat toate loviturile. Joao Felix a ratat pentru Portugalia, iar Theo Hernandez a înscris ultimul penalty, decisiv pentru calificare.

Astfel, Franța s-a calificat în semifinale cu doar 3 goluri marcate, niciunul din joc deschis (două autogoluri și un penalty), ceea ce reprezintă deja un record în istoria Euro. Echipa lui Didier Deschamps va juca împotriva Spaniei pe 9 iulie, la München.

Meciurile de sâmbătă, 6 iulie

Ziua de sâmbătă aduce fotbal de cea mai înaltă clasă la Euro. Anglia – Elveția și Olanda – Turcia sunt ultimele două meciuri din sferturi.

G4media scrie că Meciul dintre Anglia și Elveția se va juca pe Merkur Spiel-Arena din Düsseldorf, de la ora 19:00. Este confruntarea dintre echipa considerată favorită la câștigarea trofeului înainte de startul turneului și cea care a eliminat campioana en-titre, Italia, surclasând-o în optimi.

„Am fost capabili să concurăm cu Germania și să învingem Italia, așa că de ce nu am avea acum ce ne trebuie pentru a învinge Anglia?” a întrebat antrenorul Elveției, Murat Yakin, la începutul acestei săptămâni. Numele jucătorilor englezi nu ar trebui să sperie tabăra elvețiană, mai ales după ce echipa lui Yakin aproape a învins gazdele turneului în faza grupelor și apoi a pus capăt apărării titlului Squadrei Azzurra într-un stil impresionant în optimi, conform UEFA.

Elveția încearcă să ajungă pentru prima dată în semifinalele unui turneu major. Pentru Anglia, care a atins o semifinală, o finală și un sfert de finală în ultimele trei turnee, acest lucru devine ceva obișnuit. Gareth Southgate a fost la cârmă în tot acest timp, iar sâmbătă marchează al 100-lea său meci ca selecționer. Cei Trei Lei nu au fost foarte convingători în optimi, dar au găsit o cale să se califice, datorită sclipirii lui Bellingham, care i-a salvat de o dezamăgire ce ar fi putut pune capăt rolului lui Southgate la națională.

Meciul dintre Olanda și Turcia se va juca pe Olympiastadion din Berlin, de la ora 22:00. Confruntarea aduce în prim-plan pe batavi, care sunt în plină ascensiune, și pe turci, care sunt gata să facă surpriza sferturilor.

Niciuna dintre cele două echipe nu a mai ajuns atât de departe de la Euro 2008, când Olanda a pierdut în fața Rusiei în prelungiri, iar Turcia a învins Croația la penalty-uri pentru a ajunge în singura sa semifinală din competiție de până acum, potrivit aceleiași surse.

Olandezii s-au calificat în optimile de finală ale Euro 2024 după ce au învins România cu 3-0 pe stadionul Allianz Arena, la 2 iulie. Dubla lui Donyell Malen din finalul partidei s-a adăugat golului lui Cody Gakpo din prima repriză. Mai târziu, în aceeași zi, Merih Demiral a marcat ambele goluri ale Turciei împotriva Austriei pe stadionul din Leipzig, dar a fost nevoie de o intervenție de excepție a lui Mert Günok pentru a păstra victoria cu 2-1.

Câștigătorii acestui meci vor înfrunta Anglia sau Elveția în semifinala de la Dortmund, pe 10 iulie, potrivit G4Media.