UE va organiza o conferință în vederea localizării copiilor ucraineni răpiți de Rusia
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat despre intenția de a organiza, în parteneriat cu Varşovia şi Kiev, o conferință care să ajute la localizarea copiilor din Ucraina răpiți de Rusia şi la aducerea lor înapoi, transmite BBC.
„Aceasta este o amintire teribilă a celor mai întunecate vremuri din istoria noastră. (…) Aceasta este o crimă de război”, a declarat ea după summitul UE.
Potrivit Kievului, peste 16 000 de copii ucraineni au fost duși în Rusia de la începutul invaziei rusești la scară largă, mulți dintre aceștia fiind plasați în instituții speciale și familii adoptive. Von der Leyen a declarat că va colabora cu premierul polonez Mateusz Morawiecki pentru a mobiliza sprijinul internațional pentru întoarcerea copiilor „deportați” în Rusia.
„Știm că 16 200 de copii au fost deportați şi doar 300 s-au întors. Aceste acțiuni penale justifică pe deplin mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională”, a declarat președinta Comisiei Europene.
I will highlight 4 topics, 4 challenges we have to address as a Union:
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 23, 2023
→ Speeding up to climate neutrality
→ Supporting Ukraine
→ Strengthening our competitiveness
→ Managing migration #EUCO https://t.co/vjyzmyOfcO
Săptămâna trecută, pe 17 martie Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin şi al comisarului prezidențial pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru „deportarea ilegală” a copiilor ucraineni în timpul invaziei ruse.
Pe site-ul CPI este specificat că, în conformitate cu articolele Statutului de la Roma, Putin este suspectat de crimă de război, mai exact – de transferul ilegal și deportarea populației, inclusiv a copiilor, din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia. Potrivit Curții, crimele au fost comise pe teritoriile ocupate cel puțin din 24 februarie 2022. Comisara pentru drepturile copilului a președintelui Federației Ruse, Lvova-Belova, este și ea suspectată de implicare în deportarea copiilor ucraineni.
În acest sens, Biroul Procurorului General al Ucrainei a declarat că acum Putin are statut oficial de suspect într-o crimă internațională. Iar mandatul de arestare înseamnă că și dincolo de hotarele Rusiei Putin poate fi reținut și adus în instanță. Ministerul rus de Externe, la rândul său, a spus că deciziile CPI nu contează pentru Federația Rusă.
CPI, înființat în 2002 pentru a judecat cele mai grave crime comise în lume, dispune în prezent de birouri în mai multe țări: la Kinshasa şi Bunia (Republica Democrată Congo), Kampala (Uganda), Bangui (Republica Centrafricană), Abidjan (Costa de Fildeş), Tbilisi (Georgia) şi Bamako (Mali).