UE va impune mai multe sancțiuni asupra Belarusului, inclusiv firmelor și companiilor – Reuters
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit joi să promoveze o nouă rundă de sancțiuni asupra Belarusului, inclusiv asupra companiilor din Belarus, ca răspuns la reprimarea de stat a protestelor pro-democrație, a declarat joi cel mai înalt diplomat al UE, relatează Reuters.
UE a impus deja interdicții de călătorie și înghețarea activelor asupra a aproape 50 de oficiali din Belarus, în semn de protest în legătură cu alegerile prezidențiale din 9 august, despre care Occidentul a spus că au fost trucate și din cauza represiunii violente a președintelui Alexander Lukashenko împotriva oponenților.
Se așteaptă ca noile sancțiuni să vizeze mai mulți înalți oficiali și, de asemenea, entități care îl finanțează pe Lukașenko și guvernul său, a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe al UE, într-o conferință de presă.
„Într-o zi, vom epuiza numărul de persoane care ar putea fi sancționate. Și acum trebuie să mergem la probleme mai sensibile, care sancționează firmele, pentru a nu fi afectată dezvoltarea activității economice normale”, a spus Borrell.
Borrell a spus că le revine guvernelor UE să propună companiile.
Cea mai mare companie de telecomunicații din țară, proprietatea de stat Beltelecom, este acuzată că a întrerupt serviciile de internet și date mobile pentru a îngreuna capacitatea protestatarilor de a se coordona, susțin diplomații și grupul pentru drepturile omului.
UE, cel mai mare donator de asistență financiară pentru Belarus, a sancționat 40 de oficiali din Belarus pe 2 octombrie și de atunci a extins numărul vizat.
UE a căutat să promoveze democrația și să dezvolte o economie de piață în Belarus, dar, alături de Statele Unite, îl acuză pe Lukașenko că rămâne la putere prin organizarea unor alegeri frauduloase, închiderea oponenților și a presei.
Liderul opoziției Sviatlana Tsikhanouskaya, care a fugit în Lituania după alegerile pe care spune că le-a câștigat, a îndemnat săptămâna aceasta liderii UE să impună „sancțiuni financiare țintite împotriva oamenilor … care se află în buzunarele lui Lukașenko”.
Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat înainte de ședința UE că sunt necesare mai multe măsuri ale UE, precum sancțiuni, deoarece „autoritățile din Belarus nu sunt, evident, pregătite să înceapă un dialog cu opoziția”.
Poliția din Minsk a folosit gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și grenade de asomare pentru a dispersa zeci de mii de manifestanți duminica trecută, în al 14-lea weekend consecutiv de proteste de la alegerile disputate pe care Lukașenko spune că le-a câștigat.
Borrell a declarat că UE își revizuiește toată asistența financiară acordată Belarusului și niciunul dintre ajutoarele sale nu va fi canalizat prin intermediul guvernului Lukașenko, pe care Bruxellesul nu-l mai recunoaște drept președinte legitim.
Guvernele UE caută modalități de a crește presiunea asupra conducerii bieloruse, care are sprijinul Rusiei, pentru a pune capăt represiunii și a discuta cu opoziția.
Decesul de săptămâna trecută a unui protestatar în vârstă de 31 de ani, după ce manifestanții au spus că a fost bătut sever de către forțele de securitate, a consolidat în continuare sprijinul UE pentru opoziția din Belarus.
Sursa: Reuters