UE va examina oficial săptămâna viitoare cererile R. Moldova, Ucrainei și Georgiei de a adera la bloc. Președinta Sandu a fost invitată să se adreseze în Parlamentul European la sesiunea plenară în cadrul căreia vor fi analizate documentele – VIDEO
Parlametul European va examina oficial, săptămâna viitoare, cererile R. Moldova, Ucrainei și Georgiei de a adera la Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial al NATO.
În context, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat joi, 28 aprilie, că a invitat-o pe președinta R. Moldova, Maia Sandu, să se adreseze în Parlament Europen într-o viitoare sesiune plenară, menționând că invitația în acest sens a fost deja acceptată de șefa statului.
„Acest parlament a salutat întotdeauna orice țară care consideră că Europa este casa sa, că acesta ar trebui să fie pasul care se face. Așadar, noi am fost instituția care a salutat cererea din toate cele trei țări. Înțelegem dificultățile, provocările și amenințările la care se află acele țări. De fapt, am invitat-o pe președintele Maia Sandu să se adreseze Parlamentului European într-o viitoare sesiune plenară, iar ea a acceptat această invitație. Și suntem, de asemenea, în contact constant cu partenerii noștri georgieni și, de asemenea, cu reprezentanții parlamentului georgian pentru a ne asigura că atunci când va avea loc acel pas, despre care ați menționat, suntem gata să ne luăm angajamentul și acest parlament nu s-a ferit niciodată de el”, a menționat Roberta Metsola.
Într-un mesaj postat pe Facebook, europarlamentarul roman Siegfried Muresan a menționat că săptămâna viitoare, în Parlamentul European va avea loc o dezbatere pe acest subiect, urmând să fie adoptă o rezoluție în plenul PE pentru „a arăta susținerea față de Republica Moldova” în acest sens.
„Republica Moldova va fi cap de afiș în Parlamentul European în următoarele săptămâni.
Săptămâna viitoare, vom avea o dezbatere și vom adopta o rezoluție în plenul Parlamentului European pentru a ne arăta susținerea față de Republica Moldova.
În sesiunea plenară din 18 – 19 mai, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va veni în plenul Parlamentului să vorbească despre cât de important a fost ajutorul pe care Republica Moldova l-a oferit Uniunii Europene în gestionarea crizei refugiaților. Ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, am făcut solicitarea ca președinta Maia Sandu să se adreseze plenului Parlamentului imediat după tensionarea situației din Ucraina. Toate acestea au fost decise astăzi de Conferința Președinților Grupurilor Politice din Parlamentul European, ca urmare a solicitării venite din partea noastră, a Grupului PPE. Ele au fost incluse pe agenda oficială a Parlamentului European pentru următoarele săptămâni.
Aceste lucruri arată încrederea de care Republica Moldova se bucură acum la nivel european și dorința noastră de a sprijini Moldova cu tot ce putem”, se arată în mesajul eurodeputatului.
La 22 aprilie, Chișinăul a completat și transmis prima parte a chestionarului ce va constitui un punct de plecare pentru ca Uniunea Europeană să decidă cu privire la aderarea R. Moldova.
Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a transmis ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, prima parte a chestionarului de aderare la UE. Ambasadorul UE la Chișinău a anunțat că autoritățile de la Chișinău au primit cea de-a doua parte a chestionarului de aderare la UE. DETALII AICI
Pe 11 aprilie, la Luxemburg, R. Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare a țării noastre la UE. Detalii aici
R. Moldova a înaintat cererea de aderare la Uniunea Europeană (UE) la 3 martie 2022. Șefa statului, Maia Sandu, prim-ministra, Natalia Gavrilița, și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au semnat un document în acest sens.