UE va adopta noi sancțiuni împotriva Rusiei. Interzicerea importurilor de aur rusesc, printre măsurile incluse în cel de-al șaptele pachet de sancțiuni
Comisia Europeană urmează să adopte vineri, 15 iulie, cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care va interzice importul de aur rusesc și va modifica măsurile restrictive existente pentru a evita îngreunarea exporturilor de alimente, potrivit celor doi oficiali citați de Reuters.
Noile măsuri sunt considerate „un pachet de mentenanță și aliniere”, a declarat unul dintre oficiali, referindu-se la acesta ca la „al șaselea și jumătate” set de sancțiuni din cauza că efectele sale sunt mai restrânse în comparație cu pachetele de sancțiuni anterioare care au afectat petrolul și cărbunele rusesc.
Cu toate acestea, unele măsuri ar putea avea un impact considerabil asupra sectoarelor afectate.
Proiectul de pachet, care urmează să fie aprobat de guvernele UE, include interzicerea importurilor de aur rusesc în UE și ar intra în vigoare odată cu adoptarea noilor sancțiuni.
Una dintre surse a declarat că importurile de aur rusesc prin țări terțe vor fi, de asemenea, afectate, dar nu a detaliat cum ar funcționa acest lucru.
Bruxelles-ul va înăspri, de asemenea, măsurile existente, cu noi restricții asupra importurilor de bunuri care ar putea fi folosite în scopuri militare, inclusiv produse chimice și utilaje, a precizat sursa.
De asemenea, noi persoane și entități considerate apropiate Kremlinului vor fi adăugate pe lista neagră a UE, ceea ce însemană înghețarea activelor deținute de acestea și interdicția de a călători în statele UE, potrivit celor două surse și altui oficial, citați de Reuters.
De asemenea, Comisia va modifica sancțiunile deja existente pentru a se asigura că acestea nu afectează negativ exporturile de alimente și cereale ale Rusiei, au declarat cei trei oficiali.
Țările africane au declarat că sancțiunile UE au contribuit la criza alimentară actuală, cauzată în principal de războiul din Ucraina și de blocada rusă a porturilor ucrainene de unde sunt exportate de obicei cerealele în lume.
UE a negat de anterior că sancțiunile sale au afectat comerțul global cu alimente. Modificările propuse în cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni au scopul de a se asigura că regulile nu sunt interpretate greșit de comercianți, inclusiv interzicerea accesului navelor rusești în porturile UE, a declarat un oficial.
Conform acestei măsuri, navele rusești au deja voie să intre în porturile UE dacă transportă alimente sau medicamente.
Unii comercianți ar fi evitat alimentele exportate din porturile rusești care sunt deținute indirect de companii rusești de stat care au fost sancționate de Bruxelles. Noul pachet va clarifica faptul că aceste porturi sunt exceptate de la sancțiuni, a precizat sursa citată.
O interdicție privind oferirea de servicii occidentale de cloud computing clienților ruși, luată inițial în considerare pentru noul pachet, este reținută pentru runde viitoare, deoarece măsura este coordonată acum cu Statele Unite și Marea Britanie, ale căror companii domină sectorul, a precizat oficialul.
Comisia Europeană urmează să adopte noile măsuri în cursul zilei de vineri, 15 iulie, au precizat cei doi oficiali. Reprezentanții UE urmează să discute noul pachet săptămâna viitoare pentru aprobarea finală.