Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE suspendă pachetul de sprijin…

UE suspendă pachetul de sprijin financiar pentru palestinieni, după atacurile asupra Israelului

Sursa foto: politico.eu

Uniunea Europeană suspendă pachetul de sprijin financiar pentru palestinieni, în urma atacului fără precedent lansat de gruparea Hamas împotriva Israelului. Anunțul a fost făcut luni, 9 octombrie, de comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri de extindere, Olivér Várhelyi.

„Amploarea terorii și brutalității împotriva Israelului și a poporului său reprezintă un punct de cotitură (…). În calitate de cel mai mare donator al palestinienilor, Comisia Europeană își revizuiește întregul portofoliu de dezvoltare, în valoare totală de 691 de milioane de euro (…).

(…) Toate plățile sunt suspendate imediat. Toate proiectele sunt revizuite. Toate noile propuneri la buget, inclusiv pentru 2023, sunt amânate. Evaluarea întregului portofoliu”, a spus oficialul european pe platforma X.

Duminică, guvernul Statului Israel a anunțat oficial instituirea stării de război pe întreg teritoriul său. Luni, 9 octombrie, armata israeliană a declarat că a lovit sute de ținte ale Hamas din Fâșia Gaza în timpul nopții și că a trimis patru divizii de luptă în sud, unde a continuat să lupte cu militanții islamiști. Bilanțul luptelor se ridică la 1.100 de morți, notează Reuters.

Luptele dintre forțele israeliene și gruparea islamistă Hamas erau în desfășurare în șapte sau opt locații din apropierea Fâșiei Gaza, la două zile după ce bărbați înarmați ai grupării Hamas au ucis 700 de israelieni și au răpit zeci de persoane în cel mai sângeros raid pe teritoriul israelian de la atacurile Egiptului și Siriei în războiul de Yom Kippur, în urmă cu 50 de ani.

Aproximativ 80% din populația din Fâșia Gaza depinde de ajutorul internațional, potrivit ONU.