Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   UE și Ucraina actualizează și…

UE și Ucraina actualizează și prelungesc acordul privind facilitarea transportului rutier

Sursa: politico.eu

UE și Ucraina au decis să prelungească și să actualizeze actualul acord privind transportul rutier. Acordul are ca scop să ajute Ucraina să aibă acces la piețele mondiale prin facilitarea tranzitului prin țările UE și prin dezvoltarea în continuare a legăturilor sale cu piața UE, anunță Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Semnat pentru prima dată la 29 iunie 2022, după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, acordul a sporit în mod substanțial schimburile comerciale pe cale rutieră între Ucraina și UE.

Prin urmare, acordul se prelungește până la 30 iunie 2025, cu o reînnoire implicită pentru o nouă perioadă de șase luni, cu excepția cazului în care una dintre părți nu este de acord și are dovezi temeinice și clare că există o perturbare majoră a pieței sale de transport rutier sau că obiectivele acordului nu mai sunt îndeplinite.

„De la încheierea acordului inițial, exporturile rutiere ucrainene către UE au crescut semnificativ, adăugând peste 300 000 de tone de bunuri exportate lunar. În același timp, importurile ucrainene din UE au crescut vertiginos, valoarea importurilor crescând de aproape trei ori în comparație cu valoarea exporturilor, ajungând la o sumă impresionantă de 700 de milioane de euro pe lună. Prelungirea acestui acord este o expresie puternică a solidarității europene. Prin consolidarea acordului cu garanții solide și o aplicare fermă, punem bazele unor conexiuni de transport durabile care să consolideze rezistența Ucrainei”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Pentru a îmbunătăți punerea în aplicare, acordul va include următoarele dispoziții:

  • Operatorii de transport vor fi obligați să dețină documente care să ateste autorizația de transport internațional și respectarea acordului.
  • Transportatorii trebuie să ateste că operațiunile fără încărcătură sunt legate direct de o operațiune de tranzit sau bilaterală, în conformitate cu acordul.
  • Consolidarea respectării de către operatorii de transport rutier de mărfuri a obligațiilor prevăzute în acord, în special combaterea fraudei, a falsificării documentelor conducătorului auto și a încălcărilor normelor de siguranță rutieră, care ar putea duce la pierderea drepturilor de a presta servicii de transport specificate în acord.
  • Introducerea unei clauze de salvgardare care să permită suspendarea acordului în anumite zone geografice în cazul în care o piață de transport rutier din această zonă se confruntă cu perturbări majore care pot fi atribuite acordului.

De la semnarea acordului, care facilitează temporar transportul rutier de mărfuri între Uniunea Europeană și Ucraina, exporturile rutiere ucrainene către UE au crescut semnificativ. Mai exact, volumul exporturilor a crescut cu aproximativ două treimi, în timp ce valoarea exporturilor a crescut cu o treime. Acest lucru înseamnă peste 300 000 de tone suplimentare de mărfuri exportate lunar.

În paralel, importurile ucrainene din UE au crescut și ele, volumul importurilor crescând cu aproximativ 300 000 de tone pe lună. Valoarea importurilor a crescut de aproape trei ori mai repede decât valoarea exporturilor, ajungând la peste 700 de milioane de euro pe lună, față de 250 de milioane de euro pe lună. Acordul, pus în aplicare ca urmare a pierderii rutelor de transport și a piețelor de export din estul Ucrainei, cauzate de agresiunea rusă, sprijină culoarele de solidaritate UE-Ucraina. Acesta a facilitat transportul de bunuri vitale, precum combustibilul și ajutorul umanitar, în Ucraina și a permis exporturilor ucrainene, cum ar fi cerealele, minereurile și oțelul, să ajungă în UE și nu numai.

Data anterioară de încheiere a acordului era 30 iunie 2024. Acordul actualizat și prelungit a fost semnat la Bruxelles de comisarul Adina Vălean și Serhii Derkach, ministrul adjunct al Comunităților, Teritoriilor și Dezvoltării Infrastructurii din Ucraina.

Un acord similar este în vigoare între UE și R. Moldova.