UE sancționează 33 de persoane și două entități care ar avea legătură cu moartea lui Navalnîi. Judecătorul care l-a condamnat pe opozantul rus la 19 ani de închisoare, pe lista de sancțiuni
Consiliul European a decis să impună măsuri restrictive împotriva a 33 de persoane și a două entități care ar avea legătură cu moartea subită a opozantului rus Alexei Navalnîi. Judecătorul Andrei Suvorov, care l-a condamnat anul trecut pe Navalnîi la 19 ani de închisoare, dar și celelalte persoane sancționate au interdicție de călătorie în UE. Totodată, acestora le-au fost înghețate activele rusești. Decizia a fost luată vineri, 22 martie.
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, afirmă că uciderea lentă a celui mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu de către regimul de la Kremlin este un „exemplu grăitor al disprețului total al acestuia față de viața umană”.
„Sancțiunile de astăzi demonstrează determinarea noastră de a trage la răspundere conducerea politică și autoritățile rusești pentru încălcarea continuă a drepturilor omului în Rusia. În același timp, știm că Putin nu este Rusia, iar Rusia nu este Putin. Vom continua să sprijinim societatea civilă și vocile independente din Rusia”, a declarat oficialul european.
Noile liste includ coloniile penitenciare în care Alexei Navalnîi a fost deținut din iunie 2022 până la moartea sa, colonia corecțională IK-6 și colonia corecțională de maximă securitate IK-3. Conform comunicatului Consiliului European, în ambele colonii, Navalnîi a suferit „abuzuri, inclusiv prin izolarea repetată într-o celulă, fiind supus la tratamente crude, inumane și degradante, ceea ce a dus la deteriorarea gravă a sănătății sale”. Directorul coloniei IK-3, Vadim Kalinin, și câțiva șefi adjuncți ai pușcăriei au fost, de asemenea, sancționați.
Consiliul European a decis să includă reprezentanți ai sistemului judecătoresc, precum magistratul rus Andrei Suvorov, care l-a condamnat anul trecut pe Alexei Navalnîi la 19 ani de închisoare, în condiții inumane, Kirill Nikiforov, judecătorul care a respins acțiunea lui Navalnîi împotriva penitenciarului IK-6, Eugenia Nikolaeva și Natalia Dudar, care au emis „o serie de hotărâri împotriva opozanților politici, inclusiv a Navalnîi, contribuind astfel la represiunea politică din Rusia”.
De asemenea, pe liste figurează funcționari de nivel înalt din sistemul penitenciar și din cadrul Ministerului Justiției din Federația Rusă care fie au fost „responsabili de executarea pedepselor cu închisoarea ale lui Alexei Navalnîi, precum și ale altor opozanți politici, fie nu au asigurat protecția drepturilor și libertăților omului și ale cetățenilor”.
„(…) UE este profund îngrijorată de deteriorarea continuă a situației drepturilor omului în Rusia. Războiul de agresiune ilegal, nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei a accelerat și mai mult represiunea internă din această țară, limitând drastic libertatea de opinie și de exprimare, precum și libertatea presei, și introducând cenzura de război. UE continuă să condamne cu fermitate extinderea severă a legislației restrictive și reprimarea sistematică și intensificarea represiunii împotriva societății civile și a apărătorilor drepturilor omului, precum și reprimarea neîncetată a presei independente, a jurnaliștilor individuali și a lucrătorilor din mass-media, a membrilor opoziției politice și a altor voci critice care activează pe întreg teritoriul Federației Ruse și în afara țării”, se spune în comunicatul Consiliului European.
Moartea lui Alexei Navalnîi
Cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit pe 16 februarie 2024, în închisoare, la vârsta de 47 de ani. În anunțul Serviciului Federal al Penitenciarelor se spunea că lui Navalnîi i s-a făcut rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința, cauza preliminară asupra căreia insistă autoritățile ruse fiind o tromboză. Prietenii lui Navalnîi și liderii internaționali au condamnat modul în care a decedat politicianul, acuzând autoritățile ruse că se fac vinovate de moartea acestuia.
Iulia Navalnîi, soția opozantului rus, a făcut apel la comunitatea internațională să se unească împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a regimului său.
Trupul neînsuflețit al opozantului s-a aflat la Spitalul Clinic Raional Salekhard, pe acesta fiind identificate vânătăi. Mamei lui Alexei Navalnîi, Liudmila, i-a fost arătat trupul neînsuflețit al fiului său la aproape o săptămână de la decesul acestuia. Femeia a anunțat că anchetatorii ruși plănuiau să-i îngroape fiul în secret, fără înmormântare, și a declarat că nu este de acord cu acest lucru. Ulterior, după mai multe solicitări și apeluri către organizații neguvernamentale, corpul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost predat familiei.
Navalnîi a fost înmormântat pe 1 martie la Moscova. Rândurile kilometrice de ruși și reprezentanți ai așa-ziselor forțe de ordine au fost fotografiate la biserica din Marino, dar și la cimitir.