UE propune al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei: „Nu acceptăm referendumurile false în zonele ocupate de ruși din Ucraina și nici niciun fel de anexare. Suntem hotărâți să facem Kremlinul să plătească”
Statele UE încep să negocieze un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Executivul Uniunii Europene a propus miercuri o a opta rundă de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, inclusiv restricții comerciale mai stricte, mai multe liste negre individuale și un plafon al prețului petrolului pentru țările terțe.
Propunerea va ajunge acum la cele 27 de țări membre ale blocului, care vor trebui să depășească diferențele dintre ele pentru a pune în aplicare noile sancțiuni pe lângă șapte seturi de măsuri punitive impuse Rusiei de când forțele sale au intrat în Ucraina pe 24 februarie, scrie Reuters.
Acest lucru poate dura timp, în ciuda faptului că UE a fost impulsionată la acțiune de mobilizarea militară a Rusiei de săptămâna trecută, de amenințările nucleare și de măsurile de anexare a unei părți a Ucrainei, după invadarea fostei republici sovietice care aspiră să adere la UE.
„Nu acceptăm referendumurile false (în zonele ocupate de ruși din Ucraina) și nici niciun fel de anexare… Și suntem hotărâți să facem Kremlinul să plătească prețul pentru această escaladare ulterioară”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Propunem un nou pachet de sancțiuni”.
Grupul celor șapte țări industrializate majore – care include țările UE Italia, Franța și Germania – au convenit deja să instituie un plafon pentru prețul petrolului prin intermediul asigurătorilor.
Miercuri, un consilier economic senior al președintelui ucrainean Volodimir Zelenskii a cerut UE să reducă în continuare fluxurile de bani către Rusia din vânzările de combustibili fosili.
„Dacă nu faci nimic, înseamnă că doar prelungi acest război cu Ucraina. Este doar ridicol. Întreaga lume civilizată trebuie să fie unită în acest sens”, a spus Oleg Ustenko.
În timp ce UE a fost deja de acord să oprească importul de petrol rusesc începând cu sfârșitul acestui an, Ustenko a spus că „bani de sânge” vor continua să curgă către Moscova, cu excepția cazului în care companiilor europene li se interzice să asigure transporturile maritime ale Rusiei către alte țări.
Sancțiunile propuse prevăd, inclusiv, interzicerea importului de diamante rusești solicitate de șoimii ruși. Dar statele UE au nevoie de unanimitate pentru a impune sancțiuni, iar plafonul petrolului ar putea fi prea mare pentru Ungaria, unde premierul Viktor Orban, care cultivă legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, a fost un critic vocal al restricțiilor economice.
Ustenko a sperat că Ungaria va fi de acord în cele din urmă și că țările UE cu flote mari de transport maritim – Grecia, Malta și Cipru – vor sprijini, de asemenea, mai multe măsuri care să afecteze veniturile petroliere rusești. Vorbind alături de von der Leyen, șeful UE pentru politică externă Josep Borrell a spus că blocul include, de asemenea, pe lista neagră mai multe persoane din sectorul de apărare al Rusiei, cei implicați în voturile ad-hoc organizate de Moscova în teritoriile ucrainene ocupate, cei pe care Occidentul îi acuză pentru răspândirea propagandei ruse și contribuind la eludarea sancțiunilor împotriva Moscovei.
Ambasadorul Poloniei la UE a declarat că sancțiunile individuale propuse îi vor viza pe patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse și un apropiat al Kremlinului, după ce încercările anterioare de a-l plasa pe lista neagră în UE au fost blocate de Ungaria.
Von der Leyen a spus că o nouă interdicție a importurilor va costa Rusiei 7 miliarde de euro în venituri pierdute și că UE va extinde, de asemenea, lista exporturilor interzise „pentru a priva mașina de război a Kremlinului de tehnologii cheie”. Conform propunerii, companiilor europene li s-ar interzice să ofere mai multe servicii Rusiei, iar cetățenilor europeni nu li s-ar permite să participe la consiliile companiilor de stat ruse. Acesta ar fi un semn de indignare populară față de cazurile lui Gerhard Schroeder și Francois Fillon – foști politicieni europeni de top care au preluat ulterior locuri de muncă în consiliile ruse.
Comisia urma să prezinte detaliile propunerii statelor membre în cadrul unei reuniuni cu ușile închise mai târziu miercuri, iar cei 27 trebuiau să aibă o primă discuție vineri, înainte ca liderii naționali ai UE să se întâlnească la Praga în perioada 6-7 octombrie.